ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…

… θα σας πω. Ποιά ιστορία; Μια παλιά ιστορία, για να θυμηθούμε ότι διαχρονικά, ίσως, είμαστε ίδιοι. Το κουβάρι θα το ξετυλίξουμε 150 χρόνια πριν, σχεδόν στα 1860 και όποιος έχει κέφι να τη δει, θα διαπιστώσει ότι ενίοτε γινόμαστε μονότονα «ίδιοι».

Οι δυο εποχές, εκείνη και η σημερινή, μοιάζουν και διαφέρουν σε αρκετά. Εκείνη η περίοδος περνά από το θαύμα των Βαλκανικών πολέμων και καταλήγει με την τραγωδία της Ιωνίας (και τις άλλες απώλειες). Μπορεί να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα, αρκεί κάποιος να θελήσει να βγει έξω από το «κάδρο» και να δει τα έργα και τις ημέρες μας μακρυά από επιθυμίες, ιδεολογήματα και προκαταλλήψεις.

Το «θαύμα» των προηγούμενων ημερών, δεν ξέρω, ίσως είναι αυτή η πρωτοφανής ευημερία που είδαμε. Η καταστροφή είναι σίγουρα η άρνησή μας να πληρώσουμε (με υγιές χρήμα, από την εργασία μας) αυτή την ευημερία. Πως θα εκδηλωθεί (και αν) αυτή η καταστροφή; Δεν ξέρω, αλλά φοβάμαι, ότι αν συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε την κατάσταση μέσα από τη «μαγκιά» μας, το διαζύγιο από τη λογική και την πραγματικότητα μας οδηγεί με σγουριά στην καταστροφή.

Ίσως να είναι ο τρόπος μας, ο τρόπος των Ελλήνων. Μεγάλες επιτυχίες μας μεθάνε και μας σηκώνουν απ’ τη γη. Κι όταν σταματάμε να πατάμε στο έδαφος, έρχονται οι μεγάλες καταστροφές για να ξεμπερδεύουμε μια ώρα αρχύτερα, αλλά πολύ επώδυνα, από την αλλαζονεία και την ανοησία μας. Και ξεκινάμε πάλι. Περίπου σαν το  Σίσυφο.

Η περίοδος «εκείνη», για την οποία θα μιλήσουμε έχει πολλά να πει. Ιδίως για το πως βγάλαμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πάλι έτοιμοι είμαστε.

Μπορεί, όμως, να πει ακόμη περισσότερα, για το πως μεγαλουργήσαμε. Αρκεί να τη «διαβάσουμε» με προσοχή.

Θα δείξει.

[η μικρή αυτή αφήγηση θα καλύψει την περίοδο 1860-1922]

——————————————————————————————

προς το Γεώργιο

1863-1879

Advertisements

One response to “ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…

  1. Παράθεμα: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»: από το Χαρίλαο Τρικούπη στο Γεώργιο Παπανδρέου | καλύτερες μέρες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s