Gallery

Γιατί, τελείωσαν τα ψέματα;

Το θέμα είναι, βασανιστικά, απλό ή ίσως και απλοϊκό. Ας ανακεφαλαιώσουμε, όσα καιρό λέμε.

Η χώρα μας, εδώ και πολύ καιρό, δεν παράγει σχεδόν τίποτα και ζει δαπανώντας περισσότερα από τα εισοδήματά της. Ταυτόχρονα, δημιούργησε μια μεγάλη «τάξη» παρασιτικών κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων και ατόμων. Διολίσθησε σε μια κατάσταση διαρκώς αυξανόμενης ανομίας στην καθημερινή ζωή, την οικονομική δραστηριότητα και κάθε πτυχή της «οργανωμένης» κοινωνίας μας.

Όταν δανείζεσαι, διαρκώς, περισσότερα για να διατηρείς και να βελτιώνεις το επίπεδο της ζωής σου, χωρίς ταυτόχρονα να παράγεις και να βελτιώνεις τις παραγωγικές σου δυνατότητες, είτε είσαι χώρα, είτε άτομο, κάποια στιγμή το χρέος σου γίνεται υπέρογκο και οι δανειστές σου αμφιβάλουν αν θα μπορέσεις ποτέ να το πληρώσεις, καθώς, συγχρόνως, βλέπουν ότι αντί να αυξάνεις με την παραγωγή – εργασία σου τα εισοδήματά σου, εσύ τα περιορίζεις.

Στην περίπτωση αυτή ζητούν να κάνεις κάτι. Τι μπορείς να κάνεις; Τα απλά: Περιορίζεις τις δαπάνες σου σε επίπεδο χαμηλότερο από τα εισοδήματά σου, ώστε να περισσεύει κάθε χρόνο «υγιές» χρήμα για να ξεχρεώνεις κάτι και ταυτόχρονα οργανώνεις καλύτερα τη «δουλειά» σου, εργάζεσαι και περισσότερο για να αυξήσεις το εισόδημά σου. Άρα:

 1. Περιορισμός δαπανών: οι δαπάνες δεν περιορίζονται, όταν έχεις βρεθεί σε τραγική κατάσταση – και εμείς βρεθήκαμε – με το να κόψεις μόνο τα περιτά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κόψεις και δαπάνες για πράγματα που θεωρούσες αυτονόητα και τμήμα του επιπέδου ζωής σου. Και εμείς ενάμισυ χρόνο τώρα δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο και «ανεχθήκαμε» μόνο περικοπές που περιορίζουν τη δυνατότητά μας να καταναλώνουμε, αλλά δεν αγγίζουν το σκληρό πυρήνα της ζωής μας. Ποιοί εμείς; Όχι φυσικά οι ανοργάνωτου ιδιώτες και ελευθερο-επαγγελματίες, αλλά η οργανωμένη συντεχνία του Δημοσίου και το παρασιτικό κρατικοδίαιτο σύστημα «παρα-κυβερνώντων».
 2. Αύξηση παραγωγής ιδιωτών: Η Ελλάδα ήταν πάντα η χώρα των μικρών και μεσαίων παραγωγικών μονάδων. Για να αυξήσεις την παραγωγή σου χρειάζεται ιδέα και διάθεση, οργάνωση της υλοποίησης της ιδέας, χρήμα, περιορισμός των εμποδίων που θέτει ο συνδιαχειριστής κάθε προσπάθειας – το Δημόσιο και αγορά. Από αυτά, οι τράπεζες μας στέρησαν τη χρηματοδότηση, το Δημόσιο αύξησε με την άθλια κατάσταση και διάθεσή του …το ποσοστό συμμετοχής του στις δουλειές μας και η αγορά αργοπεθαίνει.
 3. Αύξηση παραγωγής Δημοσίου: σημαίνει, πολύ απλά, η «δουλειά» του να γίνεται γρήγορα, αποτελεσματικά, με όσα άτομα και διαδικασίες είναι απολύτως αναγκαία. Αυτό συνεπάγεται ένα Δημόσιο τομέα διαφορετικά και σύγχρονα οργανωμένο, με πολύ λιγώτερο δυναμικό και βάση λειτουργίας το πως θα διευκολύνει την υπόλοιπη κοινωνία και όχι τα «μέλη» του.
 4. Αύξηση εσόδων με άλλους τρόπους: μην το ξεχνάμε. Τα έσοδα αυξάνονται, επίσης, με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (κάναμε ως τώρα την αποκρατικοποίηση του …ΟΤΕ) και με την περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής, για την οποία απολύτως τίποτα δεν έγινε από τους Υπουργούς Οικονομικών και τις υπέρογκα αμειβόμενες υπηρεσίες που προΐστανται.

Αυτά, εμείς, δεν τα κάναμε. Η κυβέρνηση με τα διαδοχικά σχήματά της μας πλούτισε σε διαπιστώσεις προβλημάτων, εξαγγελίες τομών, καθυστερήσεις και εύκολες μικροπαρεμβάσεις – τις απολύτως αναγκαίες – για να κερδίζει χρόνο. Ο χρόνος στο σύμπαν είναι, όμως, διαφορετικός από τον δικό μας χρόνο. Ο δικός μας χρόνος είναι πεπερασμένος, τελειώνει κάποτε.

Όταν κυβερνάς (επί 30 χρόνια, αλλά κυρίως τον κρίσιμο τελευταίο ενάμισυ) με την τακτική του «σπρώξε τα στον επόμενο», πετυχαίνεις δύο πράγματα:

 1. Να μη σε πιστεύει κανείς, ότι κι αν διαβεβαιώνεις.
 2. Να εξοργίζεις τους πάντες.

Κι αυτό δν θα ήταν ίσως πρόβλημα, αν ο «κανείς» και οι «πάντες» δεν ήταν οι δανειστές μας.

Που φθάσαμε, λοιπόν, σήμερα;

Αφού εξαγγείλλαμε δεκάδες φορές αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις φορέων, διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κλπ δεν κάναμε τίποτα, εκτός του εύκολου: όταν πιεζόταν πολύ, η καλή μας κυβέρνηση έβαζε ένα νέο φόρο και έκοβε λίγο ακόμη τους μισθούς.

Με αυτά και αυτά, σήμερα κανείς δεν μας πιστεύει, σήμερα κανείς δεν μας δανείζει. Θέλουν να μας εξοντώσουν; Μπα, κάτι απλό γι αυτούς, παράλογο για τη σημερινή ΕΛΛάδα. Ζητάνε να κάνουμε αυτά που δεσμευθήκαμε. Να τηρήσουμε τη συμφωνία που κάναμε και να τιμήσουμε την υπογραφή μας.

Να θυμίσω ότι «μνημόνιο» και «μεσοπρόθεσμο» έχουν δύο τμήματα: δικαιώματά (τα χρήματα που θα πάρουμε) και υποχρεώσεις (δεσμεύσεις που αναλάβαμε). Εμείς τηρήσαμε μόνο το σκέλος των δικαιωμάτων. Οι υποχρεώσεις που αναλάβαμε, μπορεί να είναι «σωστές» μπορεί «λάθος». Τις αναλάβαμε, όμως. Και αφού τις αναλάβαμε, οφείλαμε να τις τηρήσουμε, τουλάχιστον, μέχρι να αλλάξουν, μέσα από μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

Τι κάνουμε τώρα;

Τη δουλειά μας, με συνέπεια, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Ή ξεκινά η διαδικασία της μετατροπής μας σε «Αλβανία» του Εμβέρ Χότζα, για όποιον τη θυμάται.

Υ.Γ. «Δουλειά» μας δεν είναι απαραίτητα αυτή που προσδιόρισε ο Γιώργος Παπανδρέου και οι κυβερνήσεις του. «Δουλειά» μας είναι να τηρήσουμε όποια δέσμευση αναλάβουμε και εφ’ όσον αυτή πείθει τους δανειστές μας. Αν η σημερινή «δουλειά» και οι δεσμεύσεις μας δεν είναι σωστές, ας τις αλλάξουμε. Όποιες, όμως, αναλάβουμε, πρέπει να τις τηρήσουμε. Είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας, αν μη τι άλλο. Για όσους θυμούνται τι σημαίνει η λέξη.

———————————————————————–

Μερικά, ενδεικτικά, παραδείγματα:

ΟΣΕ: η μεγάλη ληστειά του τρένου, αλλά Παπανδρέου – Βενιζέλος και τα “άλλα παιδιά” δυσκολεύονται να…

Συνεχίζεται η συγκυβέρνηση: το “βαθύ” κράτος επανέρχεται. Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου;

Βενιζέλος: λάθος καταλάβατε, δεν είναι χαράτσι, αλλά δίκαιο ασφάλιστρο κινδύνου, για το καλό της περιουσίας σας

Παπανδρέου – Βενιζέλος: δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, οπότε …”πληρώστε κορόϊδα”

Πως φθάσαμε να “κρέμονται όλα σε μια κλωστή”; Τι δεν έκαναν Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος και τα “άλλα παιδιά”

Advertisements

5 responses to “Γιατί, τελείωσαν τα ψέματα;

 1. Παράθεμα: μετά από δύο χρόνια θριάμβους, Παπανδρέου (και εσχάτως Βενιζέλος) μας έστησαν στα …15 μέτρα | καλύτερες μέρες

 2. Παράθεμα: μετά από δύο χρόνια θριάμβους, Παπανδρέου (και εσχάτως Βενιζέλος) μας έστησαν στα …15 μέτρα | καλύτερες μέρες

 3. Παράθεμα: Βενιζέλος: Φταίτε όλοι, που το λέτε, όχι εμείς που δεν φέρνουμε αποτελέσματα | καλύτερες μέρες

 4. Παράθεμα: μετά από δύο χρόνια θριάμβους, Παπανδρέου (και εσχάτως Βενιζέλος) μας έστησαν στα …15 μέτρα | καλύτερες μέρες

 5. Παράθεμα: μετά από δύο χρόνια θριάμβους, Παπανδρέου (και εσχάτως Βενιζέλος) μας έστησαν στα …15 μέτρα | καλύτερες μέρες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s