Gallery

Ποιοί στηρίζουν τον Άσαντ. Αλεβίτες και μεσαία τάξη Σουνιτών

Με όλα τα μέσα το καθεστώς Άσαντ πολεμά τον ίδιο το λαό του σε μια προσπάθεια να καταπνίξει την εξέγερση. Βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου είναι οι οπαδοί του και αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούν μειοψηφία.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για λιποτάκτες, σημαντικές απώλειες για τα κυβερνητικά στρατεύματα, αλλά και επιτυχίες της ένοπλης αντιπολίτευσης. Συνιστούν όλα αυτά ενδείξεις αποδυνάμωσης του καθεστώτος; Κάθε άλλο. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν φαίνεται να απειλείται πραγματικά. Παρά τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία, οι περισσότεροι οπαδοί του συνεχίζουν να τον στηρίζουν καθώς αυτό έχουν συνηθίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια ή και τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην πρώτη γραμμή των υποστηρικτών του βρίσκονται οι Αλεβίτες, στην οποία ανήκει άλλωστε και η οικογένεια Ασάντ. Μπορεί η μειοψηφία αυτή να αποτελεί μόλις το 10 % του πληθυσμού, ωστόσο κατέχει θέσεις κλειδιά στο στρατό και την πολιτική. Ο νυν πρόεδρος στηρίζεται στην αφοσίωση των Αλεβιτών, όπως άλλωστε και ο πατέρας του.

Απώλεια προνομίων;

Ωστόσο οι Αλεβίτες δεν είναι οι μοναδικοί που στηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο. Ένα μεγάλο μέρος της σουνιτικής μεσαίας τάξης επωφελείται επίσης από το «σύστημα Άσαντ». Ενισχύοντας οικονομικά επιχειρηματίες και εμπόρους μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2000, εξασφάλισε τη στήριξή τους. Οι περισσότεροι συνεχίζουν να τον στηρίζουν και σήμερα, φοβούμενοι προφανώς μη χάσουν τα προνόμιά τους.

Και άλλες ομάδες όμως φαίνεται πως φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος. Κυρίως θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Χριστιανοί που αποτελούν το 10% του πληθυσμού ή η μικρότερη ομάδα των Δρούζων αισθάνονται σχετικά «ασφαλείς» στο καθεστώς Άσαντ. Ένα κράτος στο οποίο θα κυριαρχούσαν οι Σουνίτες Άραβες, που αποτελούν το 65 % του συριακού πληθυσμού, εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως απειλή. Την ίδια ώρα οι Κούρδοι είναι προς το παρόν μάλλον ουδέτεροι.

Φόβοι για χάος και εμφύλιο

Παρόλα αυτά, πολλοί Σύροι πολίτες θα ήθελαν να δουν την πτώση του καθεστώτος. Οι εκτιμήσεις για τον πραγματικό αριθμό τους ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολες. Ο Άλαν Τζορτζ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκτιμά ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι κατά του καθεστώτος: «Η πλειοψηφία των Σύρων είναι κατά του καθεστώτος, ενεργά ή παθητικά». Το γεγονός δε ότι μια μειοψηφία συνεχίζει να στηρίζει τον Άσαντ αποδίδεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στους φόβους για τον κίνδυνο χάους και εμφυλίου.

Την ίδια άποψη έχει και ο Λορέντσο Τρομπέτα, ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa στη Βηρυτό, ο οποίος εκτιμά μάλιστα ότι πολλοί συνεχίζουν να στηρίζουν το καθεστώς παρά τη θέλησή τους καθώς «δεν μπορούν να του γυρίσουν την πλάτη γιατί θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους». Το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες διαδηλώσεις υπέρ του καθεστώτος αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου φθίνει.

Όλα αυτά όμως είναι εκτιμήσεις καθώς το καθεστώς ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και επιτρέπει σε ελάχιστο αριθμό ξένων ανταποκριτών την είσοδο στη χώρα.

Anne Allmeling / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή:  deutsche welle

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s