Gallery

Ασύμμετρος παγκόσµιος κυβερνοπόλεµος

Το πρώτο οργανωµένα ανοργάνωτο διεθνές κίνηµα χακεράδων ακτιβιστών ή ένα κίνηµα περιθωριακών και εκβιαστών; Ορκισµένοι εχθροί του συστήµατος, επιδίδονται σε ενέργειες –ενάντια σε σταρ της showbiz (όπως ο Justin Bieber και η Lady Gaga), αστυνοµικές και δικαστικές αρχές αλλά και κυβερνήσεις (των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Βραζιλίας κ.ά)– που εχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός ακήρυχτου, ασύµµετρου πολέµου. Ποιοι είναι και ποια η σχέση τους µε την Ελλάδα και την ελληνική κρίση;

Του Γιώργου Μυλωνάκη

Οι Anonymous είναι όλοι και κανένας. Άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτικών πεποιθήσεων και κοινωνικών τάξεων. Δύναµή τους αλλά και αδυναµία τους η ανωνυµία. Η ανωνυµία που κάποιους τους τροµάζει και άλλους τους κάνει επιφυλακτικούς απέναντί τους, καθώς τα κίνητρα και η δράση τους δεν µπορεί να είναι πάντοτε ευδιάκριτα και φωτεινά. Κάποιοι κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, να παρεισφρύσουν ή να έχουν ήδη παρεισφρύσει, στις τάξεις τους κακοποιά στοιχεία, που υπό την ασυλία της «ηλεκτρονικής κουκούλας» µπορούν να τροµοκρατούν, να εκβιάζουν και να αποσταθεροποιούν ολοκληρες χώρες. Αν και έγιναν γνωστοί ως επιδέξιοι και ικανοί hackers που µπορούν να διαλύσουν κάθε ηλεκτρονικό σύστηµα ιστοσελίδας, οι Anonymous, ως «τιµωροί και προστάτες των κατατρεγµένων» ζητούν εκδίκηση για τα δεινά που ταλαιπωρούν σήµερα τον πλανήτη και τις κοινωνίες που έχουν χάσει τον προσανατολισµό τους.

Για κάποιους είναι το αντίδοτο στην παγκοσµιοποίηση, καθώς η αντίληψή τους είναι «κοσµοπολίτικη», µε την έννοια ότι είναι πολίτες του κόσµου που ενδιαφέρονται για ό,τι συµβαίνει στον πλανήτη. Χτυπούν από απόσταση, καθώς στον σύγχρονο κόσµο το διαδίκτυο έχει αλλώσει όλα τα νοητά σύνορα. Ορκισµένοι εχθροι του συστήµατος, επιχειρούν να µετεξελιχθουν σε παίχτη-παράγοντα της διεθνούς σκηνής. Τα χτυπήµατά τους έχουν εκδηλωθεί σε όλα τα σηµεία του πλανήτη. Πίσω από τις µάσκες του Guy Fawkes µπορεί να είναι «οποιοσδήποτε από εµάς, και όλοι εµείς µαζί», λένε. «Είµαστε “ανώνυµοι”, δεν έχουµε πρόσωπο και υπακούµε µόνο στους φυσικούς νόµους» συµπληρώνουν.

Η αµφιλεγόµενη για πολλούς οµάδα (κολλεκτίβα, λένε οι ίδιοι) έχει χαρακτηριστεί από τον τύπο ως «ακτιβιστές hackers» (hacktivists), «οι εκδικητές του web» ή ως «internet gathering». Μα σίγουρα είναι πολλοί, πάρα πολλοί –κάποιοι µιλανε για συνολικά 1.000.000 µέλη.

Οι μάσκα των Anonymous τείνει να γίνει από τα πιο γνωστά σύμβολα της εποχής μας…

«Δεν συγχωρούµε. Δεν ξεχνούµε. Να µας περιµένετε.»

Ο τρόπος που χτυπούν ποικίλλει. Πραγµατοποιούν µεµονωµένες ή οµαδικές επιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, απολαµβάνουν να δηµοσιοποιούν τις απόψεις τους. Να προκαλούν το σύστηµα. Να αποδεικνύουν ότι είναι πιο ισχυροί από την ηλεκτρονική άµυνα κρατικών ή διεθνών οργανισµών, εταιρειών ή όποιου για τους δικούς τους λόγους βάζουν στο στόχαστρό τους.

Ένα από τα ηγετικά στελέχη των Anony-mous, o «Commander X», σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα National Post έχει µε νόηµα υποστηρίξει πως «…αυτή τη στιγµή έχουµε πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδοµένων της αµερικανικής κυβέρνησης. Είναι θέµα χρόνου το πότε θα δηµοσιεύσουµε όλα αυτά τα στοιχεία, δίχως να υπάρχει το ενδεχόµενο να µην το κάνουµε. Ξέρετε πώς αποκτήσαµε πρόσβαση; Όχι µε κάποιο hacking. Η πρόσβαση µάς δόθηκε από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τα συστήµατα». Μήπως η δήλωση αυτή «µυρίζει» θαυµασµό για τa Wikileaks;

Η προσπάθεια εντοπισµού τους από τις Αρχές είναι πολύ δύσκολη, αν και πολλά ιδρυτικά µέλη τους, σύµφωνα µε τις αρχές πολλών χωρών, έχουν ήδη συλληφθεί. Από το 2010 έως σήµερα έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόµων στην Τουρκία, στην Αυστραλία, στη Δανία, στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο που κατά τις Αρχές ανήκουν στους Anonymous.

Το σλόγκαν τους, που παίζει στα βιντεοµηνύµατά τους, χαρακτηριστικό: «Είµαστε οι Ανώνυµοι. Είµαστε θρησκεία. Δεν συγχωρούµε. Δεν ξεχνούµε. Να µας περιµένετε.»…

Το διαδίκτυο είναι ο φυσικός τους χώρος, αν και προέβησαν σε δηµόσια εµφάνιση στο κίνηµα «Occupy Wall Street» που έκανε άνω κάτω τη Ν. Υόρκη και την αµερικανική χρηµαταγορά. Νέοι, µε τη γνωστή µάσκα, έδωσαν το στίγµα τους. Ακόµη και η ονοµασία τους είναι δανεισµένη από την ανωνυµία που παρέχει σε κάποιον χρήστη ο µαγικός κόσµος του διαδικτύου και των blogs, όπου ο καθένας µπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες, βίντεο ή απόψεις χωρίς να απαιτείται η γνωστοποίηση της ταυτότητάς του.

Η ιδέα της ονοµασίας ξεκίνησε το 2003, όταν χρήστες µεγάλων blogs συνειδητά έγραφαν σχόλια αστειεύοµενοι µε τον χαρακτηρισµό «Anonymous» που συνόδευαν τις παρατηρήσεις τους, παριστάνοντας ότι απευθύνονται σε κάποιο πραγµατικό πρόσωπο που έχει αυτή την ονοµασία. Με τον καιρό ολοένα και περισσότεροι χρησιµοποιούσαν τον τίτλο, ο οποίος µε το χρόνο εξελίχθηκε σε µια ψηφιακή οντότητα.

Η παρουσία τους εντοπίζεται σε διαφόρους ιστοτόπους, όπως στα sites anonyops.com, 4chan.org, anonops.blogspot.com και Anonnews.org, ενώ ειδική εκτίµηση φαίνεται να έχουν στο Wikileaks που προκάλεσε ανατροπές στη διεθνή διπλωµατία λόγω της δηµοσίευσης απόρρητων πληροφοριών.

Η μάσκα των cyber querillas είναι παρούσα σε κάθε σχεδόν διαδήλωση που αμφισβητεί το σύστημα και τους διαχειριστές του.

Τα Anonymous χτυπήµατα

Κατά καιρούς επιδίδονται σε µαζικές επιθέσεις hacking για να υπερασπίσουν το σκοπό και τα δικαιώµατά τους, όποια κι αν είναι αυτά κάθε φορά. Στις τελευταίες επιθέσεις χρησιµοποιήθηκε κατά κόρον το LOIC (Low Orbit Ion Cannon) και µάλιστα ακόµα και javasript έκδοσή του, µε τη βοήθεια του οποίου πραγµατοποιούσαν DDoS (Denial Of Service) επιθέσεις σε κυβερνητικά sites µε στόχο να τα ρίξουν. Είχαν, όµως, και βοήθεια από άλλες οµάδες hackers.

Πολλές εκατοντάδες sites έπεσαν και συνεχίζουν να πέφτουν από τα ψηφιακά πυρά τους ως αντίποινα για την υποστήριξη εταιρειών στα νοµοσχέδια SOPA, PIPA και ACTA, καθώς και για το κλείσιµο του megaupload.com. Αν και Anonymous, κατάφεραν να «φτιάξουν όνοµα» προκαλώντας µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο συγκεκριµένα πρόσωπα (όπως τον Justin Bieber και τη Lady Gaga για την υποστήριξή τους στο SOPA κ.ά.), τις «αστυνοµικές Αρχές» (από το FBI έως αστυνοµικά τµήµατα για τον ξυλοδαρµό µελών του κινήµατος Occupy Wall Street), υπουργεία Δικαιοσύνης (όπως των ΗΠΑ), ακόµα και κυβερνήσεις διάφορων κρατών στον κόσµο (ΗΠΑ, Πολωνία, Βραζιλία κ.ά). Εξάλλου ο Τύπος, εφηµερίδες, κανάλια και ιστοσελίδες πρόσφεραν την απαραίτητη δηµοσιότητα για να αποκτήσουν περισσότερη δηµοτικότητα, έστω και αν οι Anonymous λένε ότι δεν τη χρειάζονται και δεν τη θέλουν.

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς <τρομοκράτες>, συχνά οι Anonymous προειδοποιούν για τις επιθέσεις τους. Πρόκειται απλά για δείγμα αυτοπεποίθησης ή υποκρύπτει κάτι διαφορετικό;

Anonymoys και ελληνική κρίση

Τα ξηµερώµατα της 3ης Φεβρουαρίου 2012 οι «Χακτιβιστές» «χάκαραν» τη διαδικτυακή διεύθυνση του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου εµφανιζόταν ένα µαύρο φόντo µε τα σήµατα των Anonymous και µια φωτογραφία του πιο διάσηµου σκύλου της Ελλάδας, του Λουκάνικου, παρέα µε µια οµάδα κουκουλοφόρων. Στο βιντεοµήνυµα αναφέρονταν τα εξής:

«Αυτό που συµβαίνει τώρα στη χώρα σας είναι απαράδεκτο. Ο λαός σας, σας επέλεξε να λειτουργείτε για λογαριασµό του για να εκφράσετε τις επιθυµίες του και έχετε αποτύχει ολοκληρωτικά. Σκοτώσατε το πιο ιερό πράγµα της χώρας σας, που είναι η Δηµοκρατία.Η Δηµοκρατία γεννήθηκε στη χώρα σας και εσείς τη σκοτώσατε. Οι ίδιοι οι πολίτες σας, σας µισούν κι εσείς τους κοιτάτε χωρίς να κάνετε τίποτα για να το αποτρέψετε. Μπήκατε στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο χωρίς την έγκριση του λαού σας. Επιβάλατε τη δικτατορία στους ώµους τους και επιτρέψατε στους τραπεζίτες και τους µονάρχες της ΕΕ να υποδουλώσουν το λαό σας οικονοµικά και πολιτικά. Οι πολίτες σας πληρώνουν τα λάθη της κυβέρνησης και εσείς αφήνετε τους ξένους να τους µισούν για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται. Τι κρίµα. Η Αστυνοµία εκµεταλλεύεται τη δύναµή της και επιτίθεται σε διαδηλωτές που ζητούν την απονοµή της δικαιοσύνης.

… Διαδηλώνουν εναντίον σας, αλλά εσείς δεν θέλετε να ακουστεί η φωνή τους. Τους στερείτε το δικαίωµα της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώµατός τους να ζουν. Οι αυθαίρετες πράξεις σας πρέπει να τιµωρηθούν. Με την υπογραφή της συνθήκης ACTA στερείτε περαιτέρω την ελευθερία και οδηγείτε τους πολίτες σας στην καταπίεση. Αγνοήσατε τις προειδοποιήσεις µας αλλά τώρα εµείς έχουµε τον έλεγχο.

Είµαστε οι Anonymous. Δεν συγχωρούµε, δεν ξεχνάµε. Έπρεπε να µας περιµένετε. Οι λαοί δεν πρέπει να φοβούνται τις κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τους λαούς».

Λίγες ηµέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, χτύπησαν ξανά την ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι µαθητές Λυκείου που συνελήφθησαν ως δράστες της πρώτης επίθεσης, αναφέροντας ότι οι µαθητές δεν έχουν σχέση µε το προηγούµενο συµβάν, και εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην κυβέρνηση για τον τρόπο µε τον οποίο επιχειρεί να αντιµετωπίσει την οικονοµική κρίση.

Το µήνυµά τους για τις εκλογές της 6ης Μαΐου

«Χαιρετούµε τους Έλληνες πολιτικούς-µαριονέτες». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησαν το µήνυµά τους για τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι Anonymous έκαναν λόγο για «τσίρκο» που έχει στηθεί στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αναφέρθηκαν στη φτώχεια στην οποία αναγκάζονται να ζουν οι Έλληνες πολίτες, στην ανεργία και στα αυξηµένα ποσοστά των αυτοκτονιών. Αφήνοντας υπονοούµενα για νοθευµένο αποτέλεσµα της κάλπης, προειδοποίησαν: «Μας εξαγριώσατε! Την Κυριακή, στις 6 Μαΐου 2012, στις 22:00 ώρα Ελλάδος, οι Anonymous θα απαντήσουν».

Τα διαδοχικά χτυπήµατα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ανωτέρω µήνυµα θορύβησαν την Ελληνική Αστυνοµία, η οποία προετοιµάστηκε για ενδεχόµενη µαζική επίθεση από τους Anonymous στο σύστηµα µετάδοσης των εκλογικών αποτελεσµάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Αξιωµατικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών θωράκισαν το ηλεκτρονικό σύστηµα µετάδοσης των αποτελεσµάτων και εξέτασαν τρόπους αντίδρασης εάν επιχειρούνταν καίρια «ηλεκτρονικά πλήγµατα» στο σύστηµα.

Οι εκλογές έγιναν. Ο λαός έστειλε το ήχηρο µήνυµά του, αλλά οι Anonymous δεν χτύπησαν ή δεν κατάφεραν, ενδεχοµένως, να χτυπήσουν όπως είχαν προαναγγείλει. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, «το κίνηµα είναι ήδη εδώ».

Πηγή: pressing.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s