Gallery

260% αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, λέει ο κινέζος πρέσβης

Δεν σκοπεύει να επεκταθεί σε νέα έργα στο λιμάνι του Πειραιά στο άμεσο μέλλον η COSCO αλλά θα ενισχύσει τις υπάρχουσες «κερδοφόρες» επενδύσεις, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.gr ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα, Du Qiwen.

Σε μια εκτενή συνέντευξη με την EurActiv.gr, ο Κινέζος διπλωμάτης μίλησε για τη νέα κυβέρνηση και τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, καθώς και για τα σχέδια αύξησης των κινέζων τουριστών φέτος το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, λέγοντας μάλιστα ότι τα «ελληνικά μοναδικά προϊόντα» έχουν πλέον «αναγνωριστεί» από τον κινέζο καταναλωτή.

Αφού χαρακτήρισε τη χώρα του «αναπτυσσόμενη» και όχι «ανερχόμενη υπερδύναμη», ο κινέζος διπλωμάτης επεσήμανε ότι η Κίνα δεν εργάζεται μόνο για την ευημερία του λαού της, αλλά από την άλλη συνεισφέρει στην παγκόσμια ανάπτυξη, συμβάλλοντας πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου.

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους έλληνες «ανίκητους» σε θέματα πολιτισμού.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Κινέζο Πρέσβη, Du Qiwen.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα κινεζικών ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Σταθµού Εµπορευµατοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε , Fu Chengqiu, είπε ότι η Cosco βρίσκεται στη μέση μιας εκ βαθέων μελέτης για την εμπλοκή της σε διάφορες ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Είναι αλήθεια αυτά τα σχέδια;

Δεν έχω δει αυτό το δημοσίευμα στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Γι αυτό τον λόγο δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γραφτεί γι ‘αυτό. Ξέρω πολύ καλά τον κ. Fu, τον επικεφαλής της COSCO και δεν μου έχει δώσει την εντύπωση ότι εργάζεται πάνω σε κάποια συγκεκριμένα μελλοντικά σχέδια. Δουλεύει πολύ σκληρά για την διαχείριση της COSCO. Έχουν εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα. Όταν ανέλαβε επίσημα τις εργασίες της COSCO Πειραιά ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνταν το 2010 ήταν 680,000. Το πρώτο έτος κατάφεραν να έχουν 1,8 εκατομμύρια μονάδες. Και για τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, κατάφεραν να πάρουν πάνω από 1 εκατομμύριο. Έτσι, ο στόχος για το τρέχον έτος, για την COSCO Πειραιά , είναι 2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Και είναι αρκετά σίγουροι ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί. Αυτό το δείχνει ρυθμό αύξησης κοντά στο 100%. Αν καταφέρουν να πάρουν 2 εκατομμύρια, θα μιλάμε για άλλο ένα έτος αύξησης της τάξεως 70-80% στην απόδοση της COSCO. Παράλληλα, εργάζονται σκληρά κατασκευάζοντας τον τερματικό σταθμό 3.

Επομένως, η εντύπωση που έχω είναι ότι εργάζονται σκληρά και δεν έχω ενημερωθεί σχετικά με συγκεκριμένα σχέδια για την επέκταση των εργασιών σε άλλα έργα στο άμεσο μέλλον.

Βλέπετε την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό τόπο για τις κινεζικές επενδύσεις στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάνει κάποιες συζητήσεις με την νέα κυβέρνηση και ποια είναι η πρώτη σας εντύπωση για αυτή;

Η νέα κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη θητεία της εδώ και λίγες μόνο μέρες, και έχω ξεκινήσει την συνεργασία μου μαζί της, αρχής γενομένης από την συνάντηση με την υπουργό τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σήμερα (7 Ιουλίου ), και έχω προγραμματισμένες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο καθώς και τον υπουργό Ναυτιλίας την επόμενη εβδομάδα. Εξετάζουμε επίσης και συναντήσεις με τον υπουργό ανάπτυξης και ανυπομονώ να συνεργαστούμε άμεσα και από κοινού, με την ανώτατη ηγεσία της νέας κυβέρνησης.

Έχουμε πολλές και αρκετά σημαντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις είναι ένας από τους τομείς της εμπορικής μας συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τους Κινέζους επενδυτές να έρθουν και να εργαστούν σε έργα με στόχο την μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Και στο παρελθόν, υπήρχε εξίσου ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις. Είχαμε κάποιες ομάδες επιχειρηματιών που ήρθαν εδώ, για να δουν μόνοι τους, για να συναντηθούν με ανθρώπους και να μιλήσουν για τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας.

Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν γίνει πολλά. Παρ ‘όλα αυτά, συμμεριζόμαστε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να εργαστούμε μαζί, προσπαθώντας να φέρουμε στην Ελλάδα κινεζικές επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν σε έργα, όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα και αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Αλλά αυτό είναι κάτι ως επί το πλείστον μελλοντικό.

Νομίζετε ότι ο κύριος λόγος έλλειψης επενδύσεων μέχρι τώρα ήταν η γραφειοκρατία, η έλλειψη ενδιαφέροντος από τη μία ή την άλλη πλευρά, ποιο ήταν το κύριο πρόβλημα;

Για να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, να αναπτυχθούν ομαλά και να αρχίσουν να λειτουργούν, χρειάζεται χρόνος.

Οι δύο πλευρές πρέπει να γνωριστούν μεταξύ τους, θα πρέπει να βρίσκονται σε μια φάση κατά την οποία θα μπορέσουν να αισθάνονται έτοιμοι να πάρουν τις αποφάσεις για επενδύσεις.

Επίσης, για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να υπάρχει ένα συνολικά ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές. Εμείς πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι συνθήκες θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Προωθείτε συγκεκριμένο σχέδιο που θα στηρίξει τους Έλληνες εξαγωγείς, προκειμένου να φτάσουν στις κινεζικές αγορές; Βλέπετε επίσης δυνατότητες κοινών έργων μεγάλης κλίμακας που αφορούν Έλληνες και Κινέζους επενδυτές;

Η κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα, εργάζεται πολύ σκληρά για να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Και βοηθάμε με μεγάλη επιτυχία. Η έμφασή μας έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του όγκου των εξαγωγών των ελληνικών «μοναδικών προϊόντων» ιδιαίτερα του κρασιού, του ελαιόλαδου και των μαρμάρων. Υπήρξε μια αξιοσημείωτη πρόοδο όσον αφορά στον ρυθμό αύξησης αυτών των ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

Πέρυσι η ποσότητα του ελληνικού κρασιού που εξάχθηκε στην αγορά της Κίνας αυξήθηκε κατά 200% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, συνολικά εισήγαμε 600,000 λίτρα ελληνικού κρασιού, ενώ έχει αυξηθεί επίσης και η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου.

Η δυναμική αυτή διατηρήθηκε και στους πρώτους 4 μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου και κρασιού αυξάνονται συνεχώς, φθάνοντας το 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τους 4 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα αυξήθηκε κατά 260%, είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.

Ξέρουμε ότι αυτό είναι μία απτή υποστήριξη στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η βιομηχανία, ο λαός και οι αγρότες για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Είμαστε ευτυχείς που είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, και είμαστε ακόμα πιο ευτυχείς που έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε την κινεζική αγορά για αυτά τα ελληνικά προϊόντα.

Ξεκινήσαμε αργά να εξάγουμε το ελληνικό κρασί στην κινεζική αγορά, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.

Οι Κινέζοι καταναλωτές στο παρελθόν δεν ήταν πολύ εξοικειωμένοι με το ελληνικό κρασί, δεν ήξεραν ότι έχετε πολύ καλή ποιότητα, αλλά τώρα αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και οι κινέζοι έχουν φτάσει στο επίπεδο να γνωρίζουν ότι το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Η κινεζική αγορά είναι πολύ μεγάλη και πολύ ταχέως αναπτυσσόμενη, 1,3 δισεκατομμύρια καταναλωτές. Και είναι ανοικτή. Οι εικόνες των ελληνικών προϊόντων έχουν καθιερωθεί.

Εισάγουμε επίσης μάρμαρα. Είναι ενδιαφέρον ότι είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που λειτουργεί από έναν Κινέζο επιχειρηματία, ο οποίος βρίσκεται στην Ομόνοια, και προέρχεται από την τοπική κινεζική κοινότητα.

Υπέγραψε μια συμφωνία για την εισαγωγή μαρμάρων αξίας 500 εκατομμύριων δολαρίων για τα επόμενα χρόνια.

Το εμπόριο επεκτείνεται και σε άλλα πεδία. Ένα μήνα πριν, οι ηγέτες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής δέρματος συναντήθηκαν στην Καστοριά, και ήρθαν σε συμφωνία για στρατηγική συνεργασία με 4 κορυφαίες εταιρίες παραγωγής δέρματος στην Καστοριά.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία, και έχει μέλλον.

Υπάρχουν σχέδια αύξησης του αριθμού των κινέζων τουριστών στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι;

Εργαζόμαστε σκληρά να αυξήσουμε τον αριθμό των κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Πέρυσι, είχαμε 60% αύξηση στον αριθμό των αφίξεων, και τώρα εργαζόμαστε για περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού.

Θεωρούμε ότι ο τουρισμός είναι ένα πεδίο που προσφέρει εξαιρετική δυναμική για μελλοντική συνεργασία, καθώς η Ελλάδα ως προορισμός είναι μοναδικός, είστε ανίκητοι σε πολλά πεδία.

Επίσης ο ελληνικός λαός, η φιλοξενία τους, η φιλία τους ενώ αξιοθαύμαστος είναι και το ότι διατηρήσατε τις πολιτισμικές σας παραδόσεις ζωντανές, όπως η ελληνική κουζίνα και μουσική, το ελληνικό κρασί και λάδι.

Έχουμε πολλές πολιτισμικές ομοιότητες.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έλεγε ότι «εάν ξύσεις έναν Κινέζο θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα και εάν ξύσεις έναν Έλληνα θα βρεις έναν Κινέζο».

Σύμφωνα με στοιχεία ,τα Ινστιτούτα Κομφούκιου αυξάνονται στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Έχετε πρόθεση να ενισχυθεί η «πολιτιστική παρουσία» σας στην Ελλάδα;

Οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη, αλλά ακόμα, είναι μια χώρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 27 χώρες, και έχουμε καλές σχέσεις με όλες στον τομέα του πολιτισμού.

Δεν θα είναι έκπληξη αν οι χώρες της ΕΕ διευρύνουν τις πολιτιστικές τους ανταλλαγές με την Κίνα ή ιδρύσουν και άλλα Ινστιτούτα Κομφούκιου.

Κατά την κινεζική διπλωματία, φυσικά εδώ στην Ευρώπη, έχετε την ΕΕ και τη διαδικασία ολοκλήρωσης να συνεχίζεται, και είμαστε ευχαριστημένοι με οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί, αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε όλες τις χώρες στην Ευρώπη σε ισότιμη βάση με τις ΗΠΑ. Δεν διαφοροποιούμε τις χώρες ανάλογα με το μέγεθος τους, τις μεταχειριζόμαστε ισότιμα.

Η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας από την άποψη της φιλοσοφίας υπήρξε πάντοτε σημαντική.

Έχουμε το Ινστιτούτο Κομφούκιος, που ιδρύθηκε πριν από 2,5 χρόνια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ), εργάζονται πολύ σκληρά, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς , παραδοσιακά, οι πολιτιστικές ανταλλαγές ήταν πάντα ισχυρές ανάμεσα στην Κίνα και Ελλάδα .

Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι πολιτισμικά, η Ελλάδα είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη δύναμη, ήσασταν πάντα μεγάλοι με ιστορική έννοια, με πολιτιστική έννοια … είστε μια από τις ρίζες του ανθρώπινου πολιτισμού! Υπάρχει τεράστια επιθυμία και από τις δύο πλευρές να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία, να επεκταθεί, μπορούμε και οι δύο να επωφεληθούμε από αυτό το είδος της συνεργασίας.

Έχουμε αρκετά αποτελεσματική προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα. Τον Απρίλιο του 2008 είχαμε το Έτος Ελληνικού Πολιτισμού στην Κίνα, οργανώσαμε έναν τεράστιο αριθμό εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων (εκθέσεις, συναυλίες, εθνική ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη) με μεγάλη επιτυχία.

Σε 3 από τα πανεπιστήμιά μας υπάρχουν τμήματα της ελληνικής γλώσσας. Έχουμε φοιτητές που εργάζονται για την ελληνική γλώσσα. Στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου υπάρχει ένα κέντρο ελληνικών σπουδών, το οποίο λειτουργεί την τελευταία δεκαετία.

Στον τομέα της φιλοσοφίας θεωρούμε ότι υπάρχει πολύς χώρος για τους φιλοσόφους μας, να συνεργαστούν, να εξερευνήσουν, να βρουν τρόπους ώστε οι δύο αυτές αρχαίες φιλοσοφίες να συμβάλουν στην παγκόσμια κοινότητα και στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ σημαντικός για τους φιλοσόφους εδώ στην Ελλάδα, καθώς θα φιλοξενήσετε το παγκόσμιο φιλοσοφικό συνέδριο.

Ως μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου, οι ελληνικοί φιλοσοφικοί κύκλοι εργάζονται πολύ στενά με την κινεζικούς, υπάρχουν 2 συνέδρια που θα διοργανωθούν το τρέχον έτος, οι Κινέζοι φιλόσοφοι θα έρθουν στην Ελλάδα το και θα συναντηθούν με Έλληνες φιλοσόφους. Το δεύτερο συνέδριο θα λάβει χώρα στην Κίνα.

Πώς θα αξιολογούσατε την στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα σχετικά με την κρίση του χρέους; Νομίζετε ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να λειτουργήσει;

Δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο για ένα ξένο πρέσβη να σχολιάσει τις σχέσεις της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέρος της ευρωζώνης, αλλά θα σας πω τις εντυπώσεις μου.

Έχω εντυπωσιαστεί με τον τρόπο που οι ηγέτες της Ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν την πρόθεση να λειτουργήσει το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης.

Όλοι γνωρίζουν τη σημασία που έχει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και οι άνθρωποι είναι επίσης ενήμεροι για τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.

Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι σας, επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά την πρόθεση και τη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, να βγει ανέπαφη από την κρίση του ευρώ. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και του Ισραήλ;

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, είναι πολύ καλές, φυσικά έχουμε κανονικές διακρατικές σχέσεις για πάνω από 20 χρόνια, από τότε δηλαδή που συνήψαμε για πρώτη φορά διπλωματικές σχέσεις. Κάνουμε τακτικές ανταλλαγές σε πολλούς τομείς, και νομίζω ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ καλά.

Το Ισραήλ είναι πολύ αναπτυγμένο στις επιστήμες και την τεχνολογία, σε τεχνικές σύγχρονης γεωργίας, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η φυσιολογική συνεργασία σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τη φιλία μας και την καλή συνεργασία με όλα τα αραβικά κράτη.

Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη θέση μας σε ζητήματα όπως το Παλαιστινιακό.

Πώς αντιλαμβάνεται η Κίνα τον ρόλο της στον κόσμο ως μια ανερχόμενη υπερδύναμη;

Αναπτυσσόμαστε με μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν είμαστε μια υπερδύναμη, δεν είμαστε καν μια ανερχόμενη υπερδύναμη, είμαστε ακόμα μια αναπτυσσόμενη χώρα, μια χώρα που πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά, για να βιομηχανοποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί.

Ο στόχος που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας, πριν από 30 χρόνια και πάντα μένει εκεί, είναι να επιτευχθεί το επίπεδο μιας μέσης αναπτυγμένης οικονομίας.

Αν τα επόμενα 40 χρόνια, το 2050, καταφέρουμε να φτάσουμε το επίπεδο του βιοτικού επιπέδου της Ελλάδας, θα είμαστε πολύ ευτυχείς. Αυτός είναι ο στόχος.

Εάν δούμε την Κίνα στη βάση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, δεν είναι τόσο ισχυρή, είμαστε πολύ μικροί, 95η θέση παγκοσμίως.

Πέρυσι, το κατά κεφαλή ΑΕΠ ήταν 5.582 $, χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι στα 10.000 $.

Αυτό το ποσοστό φθάνει περίπου το 20% αυτού που έχετε στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και παρά την πρόοδό μας, είμαστε ακόμη μια αναπτυσσόμενη χώρα, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Δεν προσπαθώ να είμαι μετριοπαθής, αλλά αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.

Από την άλλη, η οικονομία μας σε μέγεθος είναι 2η παγκοσμίως, είμαστε μια σημαντική εμπορική χώρα και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις χώρες του κόσμου.

Ωστόσο κατανοούμε ότι έχουμε επίσης και μια ευθύνη, να παίξουμε έναν θετικό και ελπιδοφόρο ρόλο ειδικά απέναντι στη σημερινή κατάσταση, όπου οι περισσότερες παραδοσιακές οικονομικές δυνάμεις είναι σε μεγάλες δυσκολίες.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ΕΕ, η Ιαπωνία δεν αναπτύσσονται ισχυρά, χρειαζόμαστε επομένως δυναμική να διατηρήσουμε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Θεωρούμε ότι κάναμε καλή δουλειά στην Κίνα, δεν εργαζόμαστε μόνο για την ευημερία των κινέζων αλλά συνεισφέρουμε επίσης και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Κίνα συνεισέφερε τουλάχιστον το 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης και εμπορίου, και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό, ωστόσο αντιμετωπίζουμε και εμείς δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.

Πηγή: euractiv.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s