Gallery

Θύελλα στην Κύπρο από τις καταγγελίες για τις παρεμβάσεις στην Κεντρική Τράπεζα (και για τον Βγενόπουλο)

Βαθείες χαρακιές στο πολιτικό σύστημα, κατάφεραν τα όσα βγήκαν το πρωί από το κουτί της Πανδώρας, που άνοιξε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Κάνοντας λόγο για διαφθορά, ο Αθανάσιος Ορφανίδης κατήγγειλε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεχόταν κατ’ επανάληψη πολιτικές παρεμβάσεις.
 
Μπορεί στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, να μην υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, όμως, έδωσε στοιχεία, ημερομηνίες και ονόματα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο διοικητής κατήγγειλε ότι δέχθηκε παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, το νυν βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάμπο Παπαγεωργίου και τον υφυπουργό παρά το προέδρο, Τίτο Χριστοφίδη.

Σύμφωνα, πάντα με τα όσα φέρεται να ανέφερε στη Βουλή ο Αθανάσιος Ορφανίδης, η πρώτη παρέμβαση, που δέχθηκε ήταν από το Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος του είχε υποδείξει:
1) Να μην προβαίνει σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με την επικοινωνιακή θέση της κυβέρνησης.
2) Εισηγήθηκε φόρμουλα, με την οποία να μεταφερθούν πόροι της Κεντρικής Τράπεζας προς την κυβέρνηση.
 
Υπήρξε, όμως, και νέα παρέμβαση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΡΩΣΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τον Ιούνιο του 2008, ο τότε υπουργός Οικονομικών, ζήτησε να εξυπηρετηθεί μικρή ρωσική τράπεζα, επικαλούμενος θέμα δημοσίου συμφέροντος.

   Ο τέως Διοικητής, φέρεται να επικοινώνησε με το Προεδρικό, απ΄ όπου του ελέχθη ότι δεν είχαν ιδέα για κάτι τέτοιο.
  Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την Επιτροπή, φαίνεται να υπήρξαν παρεμβάσεις και για αδειοδότηση τράπεζας του Μαυροβουνίου και μιας αφρικανικής.
   Αποκορύφωμα των παρεμβάσεων, φαίρεται να ήταν η προώθηση της αίτησης του, τότε προέδρου της Marfin, Ανδρέα Βγενόπουλου, για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τον έλεγχο της Τράπεζας. Η αίτηση εξετάστηκε το Φεβρουάριο του 2009. Διαπιστώθηκαν, ωστόσο, προβλήματα σε χρηματοικονομικά ζητήματα και σε δάνεια και ο διοικητής δεν συναίνεσε σε έγκριση της.
 

ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ

Στις 22 Φεβρουαρίου ο τότε Διοικητής, φέρεται να επικοινώνησε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να αποσύρει την αίτηση του. Ο τελευταίος αντέδρασε με φωνές. Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τα όσα λέχθησαν στην Επιτροπή, ο Αθανάσιος Ορφανίδης δέχθηκε τηλεφώνημα από το Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος επικαλούμενος και πάλι θέμα δημοσίου συμφέροντος ζήτησε έγκριση του αιτήματος.

  Οι παρεμβάσεις στο αίτημα Βγενόπουλου, δεν έμεινα, όμως, . εκεί. Υπήρξε, σύμφωνα με τον τότε Διοικητή και απευθείας παρέμβαση του Προέδρου.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Στις 23 Φεβρουαρίου, μετά το τηλεφώνημα Σταυράκη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρισκόταν στο Βελιγράδι. «Με ρώτησε για ποιο λόγο δεν εξυπηρετήθηκε ο κ. Βγενόπουλος. Προσπάθησαν να του εξηγήσω. Όταν του ξεκαθάρισα ότι δεν γίνεται, ο Ανδρέας Βγενόπουλος μου έστειλε επιστολή, αποσύροντας το αίτημα του.
Στο κρίσιμο εκείνο 48ωρο, το οποίο ο Αθανάσιος Ορφανίδης, χαρακτήρισε σαν το χειρότερο της ζωής του, υπήρξε συνάντηση με το τότε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής και νυν βουλευτή του ΑΚΕΛ, Πάμπο Παπαγεωργίου, κατά την οποία φέρεται να του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την απόρριψη της αίτησης. Φέρεται να ρωτήθηκε από τον Πάμπο Παπαγεωργίου, γιατί δεν ετέθη το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
   Στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία ήταν θυελλώδης, ο Αθανάσιος Ορφανίδης, έκανε επίσης λόγο για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης και παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

Δραματικές ήταν οι προειδοποιήσεις του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον κίνδυνο στον οποία βρισκόταν η κυπριακή οικονομία και ως επακόλουθο το τραπεζικό σύστημα. Συγκλονιστικό είναι το περιεχόμενο απόρρητων επιστολών του Αθανάσιου Ορφανίδη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, καθώς απόρρητες επιστολές του Αθανάσιου Ορφανίδη, καταδεικνύουν όχι μόνο τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις και υπενθυμίσεις για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομία.

Από το 2009 ο Αθανάσιος Ορφανίδης, προειδοποιούσε για την κρισιμότητα της κατάστασης σε κάθε επίπεδο.

Μέσα από συνολικά 19 επιστολές μόνο την τελευταία τριετία, (ανά δίμηνο) προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εξόδου από τις αγορές, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, τα ανεπαρκή μέτρα και τις προσπάθειες παρέμβασης στη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζες. Το ΣΙΓΜΑ, εξασφάλισε το σύνολο των επιστολών κι απόψε θα αποκαλύψουμε το περιεχόμενο ορισμένων, επιφυλασσόμενοι για συνέχεια από αύριο.
 
Η ανταπόκριση που έβρισκε ο Διοικητής για συνάντηση με τον Πρόεδρο

Η τελευταία συνάντηση έγινε τον Αύγουστο του 2009, παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και επιστολές για συνάντηση. Μέχρι και παρέμβαση της δασκάλας του Αθανάσιου Ορφανίδη Μαρούλλας Μιλιώτου για να διευθετηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 
«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, στις 15 Φεβρουαρίου του 2011, για καθορισμό συνάντησης με του κ. Ορφανίδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι’ ενόψει των χθεσινών νέων υποβαθμίσεων των Moody’s, παρακαλούμε όπως διευθετηθεί συνάντηση τους το συντομότερο δυνατό».

Απάντηση ιδιαιτέρας Γραμματέως
 
«Ο Πρόεδρος έχει πολύ βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, θα του δώσω ξανά το μήνυμα κι’ ,

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΡΔΟ
«Δεν έχω άλλα περιθώρια αντίδρασης, αφού διακυβεύεται πλέον το κύρος και η ανεξαρτησία ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες και θεσμούς της κυπριακής οικονομίας, καθώς και η βιωσιμότητα και η ευημερία της χώρας».

Καλεί τον πρόεδρο να παρεμβει και να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής
 
«Σε διαφορετική περίπτωση, πολύ φοβούμαι αναπόφευκτα τα πράγματα θα ξεφύγουν τελείως του ελέγχου και θα οδηγηθούμε σε μια πολύ σοβαρή θεσμική κρίση, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μας».

Ο κ. Ορφανιδης καταγγέλλει τις ενέργειες του υπουργού οικονομικών, ότι υπέσκαπτε το ρολό της κεντρικής ως τραπεζίτη της κυβέρνησης. Κατέθετε συστηματικά σε εμπορικές τράπεζες τα διαθέσιμα ρευστά του Γενικού Κυβερνητικού Λογαριασμού. «Έστειλα επιστολή στον υπουργό και τον προειδοποίησα για τους κινδύνους»
 
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
«Σημειώνω δε και το γεγονός ότι η πρακτική αυτή συνέβαλε στην άνοδο των επιτοκίων, που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2008, αφού ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών, πίεζε τις τράπεζες για ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις της κυβέρνησης».

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου για τα όσα διαμείφθηκαν το πρωί στη Βουλή
«Όσα ψέματα, όση αισχρότητα, όση εμπάθεια και κακία και αν επιστρατεύσει ο κ. Ορφανίδης, τίποτα δεν μπορεί να διαγράψει τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για την κατάσταση που έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα και για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Ορφανίδης, αντί να προκαλεί με αυτό τον αισχρό τρόπο, καλείται να απολογηθεί στο λαό για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του που οδήγησε την Κύπρο στο Μηχανισμό Στήριξης».

Πηγή: sigmalive

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s