Gallery

ΓΣΕΕ: Στα επίπεδα του 1978 η αγοραστική δύναμη

Τριάντα τέσσερα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που έχουν επιβληθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

 

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από σχετική έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών βρίσκεται στα επίπεδα του 1978-1979.

 

Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ωστόσο, είναι ενδεικτικά της κατάστασης την οποία βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας. Συγκεκριμένα:

 

– Την περίοδο 2010-2012, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% φέτος, από 17,7% το 2011.

 

– Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ, με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.

 

– Από το Μάιο του 2010, έως το φετινό Ιούνιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων – επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.

 

– Την περίοδο 2010-2011, οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, την περίοδο 2010-2011, οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

 

– Η αύξηση της ανεργίας (24% το 2012 ή 1.200.000 άτομα) και η μείωση των μισθών, που στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους 9,5 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δισ. ευρώ και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ), συρρικνώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Οι υπολογισμοί του ΙLO

 

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Εκεχαρντ Ερνστ, «Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της Ευρωζώνης». Ο οικονομολόγος προσθέτει ότι, στο τέλος του περασμένου χρόνου, το ποσοστό της ανεργίας στη Ζώνη του κοινού νομίσματος έφτασε το 10%. Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία. Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Εκεχαρντ Ερνστ «βλέπει», στην περίπτωση αυτή, το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει, το 2014, στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

 

Ολέθριες θα ήταν οι συνέπειες της διάλυσης της Ευρωζώνης, προσθέτει ο οικονομολόγος. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%). Στη Γαλλία, η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Πηγή: naftemporiki.gr

(η γελοιογραφία, παλαιότερη, του ΣΤΑΘΗ)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s