Gallery

Τι ακριβώς γίνεται στη Συρία;

Σάββας Καλεντερίδης

Η τελευταία συνάντηση που είχε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του ήταν αυτή της 27ης Ιουλίου του 2011. Εκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε επαφή των δικηγόρων με τον έγκλειστο στη φυλακή Κούρδο ηγέτη, ενώ έχουν περιοριστεί και οι συναντήσεις του με τους οικείους του, με τους οποίους έχει συναντηθεί δύο ή τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

 

Ο λόγος του αποκλεισμού του «Απο» από τον έξω κόσμο, από το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και από τους οικείους του είναι η εκτίμηση των ιθυνόντων ότι μέσω των επαφών αυτών ο Οτζαλάν καθοδηγεί τον αγώνα, διατηρώντας έτσι τον ηγετικό και άρα συνεκτικό του ρόλο στο Κίνημα.

 

Κατά την τελευταία αυτή συνάντηση με τους δικηγόρους, ο «Απο» τούς έδωσε μια επιστολή που είχε ως αποδέκτη την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, εκφράζει το 70% των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται η ΒΔ Συρία.

 

Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «Financial Times» Loveday Morris, ο οποίος βρίσκεται στο Δυτικό Κουρδιστάν όπου στην κυριολεξία παίζεται το παιχνίδι της επαναχάραξης ισορροπιών, επιρροών αλλά και συνόρων στην περιοχή της Μεσοποταμίας, διαβάστηκε πρόσφατα στην αυτοδιοικούμενη από τους Κούρδους πόλη Ντέρικ, σε συγκέντρωση της Νεολαίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο, σημειωτέον, θεωρείται κλώνος του ΡΚΚ.

 

Ο ηγέτης ΚΑΙ των Κούρδων της Συρίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν, απευθυνόμενος στην κουρδική νεολαία μέσω της επιστολής του, που, επαναλαμβάνουμε, γράφτηκε πριν ενάμιση χρόνο, είπε τα εξής:

 

«Μην συντάσσεστε με το μέτωπο του Ασαντ ούτε με αυτό των αντικαθεστωτικών. Να αποτελέσετε μια τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία. Προετοιμάστε μια στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών, η οποία θα προστατέψει τις κουρδικές περιοχές. Αν δεν ακολουθήσετε τη στρατηγική αυτή, θα σας λιώσουν. Ο κάθε νέος Κούρδος θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και θα πρέπει να προετοιμάσει τον εαυτό του κατάλληλα, ούτως ώστε να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα του».

 

Με βάση νεότερες πληροφορίες, εκτός από τις ομάδες των ανταρτών που δρουν στη Συρία, ο αριθμός και η τοποθεσία δράσης των οποίων δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, και τις αρκετές χιλιάδες ενόπλων Κούρδων που δρουν ως δυνάμεις λαϊκής άμυνας στις έξι μεγάλες πόλεις που ελέγχονται και αυτοδιοικούνται από το PYD, οι Κούρδοι έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση δυο ταξιαρχιών, οι οποίες έχουν έδρα το Κάμισλο, πρωτεύουσα του Δυτικού Κουρδιστάν, που κάθεται σε μια πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή!

 

Αφού σημειώσουμε τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια του «Απο», ο οποίος, αποκομμένος από την έξω κόσμο και μέσα από τη φυλακή, έχει τη δυνατότητα να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να χαράσσει στρατηγική για τον λαό του -σε αντίθεση με τους δικούς μας ηγέτες, που βυθισμένοι στον βούρκο της διαφθοράς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν πέρα από τη μύτη τους, όπως αποδείχτηκε από τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διέλυσε την Ελλάδα-, να τονίσουμε ότι ακριβώς αυτή η κατάσταση, το γεγονός, δηλαδή, ότι οι Κούρδοι δεν συντάχτηκαν με τη μία ή την άλλη πλευρά και αποτελούν πλέον μια τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία, είναι που προκαλεί το μεγάλο πονοκέφαλο στην Αγκυρα.

 

Με άλλα λόγια, η Αγκυρα βλέπει ότι η στρατηγική του «Απο», που υιοθετήθηκε από τους Κούρδους, τους έχει καταστήσει ήδη τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία και, αν ανατραπεί ο Ασαντ, όπως επιδιώκει η ίδια με την πολιτική της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή την τρίτη δύναμη, η οποία, να το υπογραμμίσουμε, ήδη έχει κερδίσει μια ντε φάκτο αυτονομία και, όπως βλέπουμε από τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, αποκτά και τακτικό στρατό.

 

Δηλαδή, η Τουρκία ανακάλυψε ότι με την πολιτική της στο ζήτημα της ανατροπής του Ασαντ στην ουσία δουλεύει για την ίδρυση ενός δεύτερου κουρδικού κράτους, εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την παρεμπόδιση της αυτονομίας και των δικών της Κούρδων, που ξεπερνούν τα 20.000.000.

 

Και ως διορθωτική κίνηση στον παραπάνω άστοχο σχεδιασμό, η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε πρόσφατα εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, εάν η κυβέρνηση κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Ο στόχος της απόφασης αυτής είναι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ.

Πηγή: dimokratianews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s