Gallery

Στα €32,6 δισ. έως το κόστος της επιμήκυνσης

Η παραχώρηση επιπλέον χρόνου στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει έλλειμμα χρηματοδότησης 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016, αναφέρει το προσχέδιο της πολυαναμενόμενης έκθεσης της τρόικα, όπως μεταδίδει το Bloomberg News.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο των 115 σελίδων, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014, συν άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, προτάσεις για την κάλυψη της χρηματοδοτικής «τρύπας» ενώ δύο κρίσιμα ζητήματα -η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι συστάσεις για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της τριετούς προσπάθειας ανάκαμψης- παραμένουν κενά.

 

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας από το χρέος στην ανάκαμψη, με την τρόικα να χαιρετίζει μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά ως προς την κάλυψη χαμένου εδάφους, κάνοντας λόγο για αισθητή βελτίωση της ελληνικής συμμόρφωσης αλλά και να επισημαίνει πως «οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένουν πολύ μεγάλοι».

 

Στο προσχέδιο γίνεται η υπόθεση πως η Ελλάδα θα κερδίσει διετή παράταση -έως το 2016- για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, με την τρόικα να σχολιάζει πως αυτό θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές.

 

Σημειώνεται πως τα ποσά των εκτιμώμενων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας συνιστούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις και θα μπορούσαν να αλλάξουν προτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολοκληρώσουν τις εργασίες τους όσον αφορά το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

 

Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής στα δάνεια στήριξης που έλαβε η Ελλάδα, αλλά και την «ενορχήστρωση» ενός προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους.

 

Juncker: Εστάλη το report της Τρόικας

 

Το report της Τρόικας για την Ελλάδα εστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

 

Πλέον, μετά από αυτό, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξουν ανακοινώσεις πιθανώς και σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Juncker τόνισε ότι δεν αναμένεται κάποια οριστική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της βήμα προς βήμα.

 

Δήλωσε δε πως ο ίδιος θα ήθελε η επόμενη δόση για την Ελλάδα να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ο Juncker τόνισε πως η έκθεση της Τρόικας «είναι θετική». Προσθέτει ακόμη ότι «οι υπουργοί έλαβαν την έκθεση την Κυριακή το βράδυ και ότι ο χαρακτήρας της έκθεσης είναι θετικός διότι οι Έλληνες πραγματικά έφεραν αποτελέσματα. Τώρα είναι σειρά μας να παρουσιάσουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: capital.gr

Σχολιάστε