Gallery

Nέο μνημόνιο: Αμεση διόρθωση των αποκλίσεων

Ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων περιέχει το προσχέδιο του νέου μνημονίου, που κατήρτισε η τρόικα, ενώ αποκαλύπτει και την εντονότερη ανάμειξη του EFSF στη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

 

Ειδικότερα η κυβέρνηση υποχρεώνεται, εντός του Δεκεμβρίου, να νομοθετήσει τις αυτόματες ρήτρες διόρθωσης των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό, που σημαίνει πως αν τα έσοδα υστερούν ή οι δαπάνες υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί, αυτομάτως θα κόβονται κονδύλια, από λειτουργικές ή άλλου είδους δαπάνες. Εξαιρούνται των «αυτόματων περικοπών» κονδύλια μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας.

 

Αυτόματες περικοπές προβλέπονται και για τις αστοχίες στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή εάν υστερούν τα έσοδα έναντι των στόχων, θα περικόπτονται κρατικές δαπάνες. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2013 και πρέπει να σημειωθεί ότι για το επόμενο έτος οι στόχοι για τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ και αν σημειωθεί απόκλιση, θα καλυφθεί από «ψαλίδισμα» κονδυλίων.

 

Ημιτελή αναφορά στον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια, περιέχει το προσχέδιο του μνημονίου, αλλά από αυτή προκύπτει ξεκάθαρα η έντονη ανάμειξη του EFSF στη διαχείρισή του.

 

Ειδικότερα αναφέρει πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού λογαριασμού, για την παρακολούθηση ταμιακών ροών και την εξασφάλιση της έγκαιρης εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Υπενθυμίζει πως ο νόμος 4063/2012 καθιέρωσε ένα ξεχωριστό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδα, ο οποίος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό από την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσω αυτού του λογαριασμού, αποπληρώνονται χρεολύσια και τόκοι, παράγωγα και κ.λπ. έξοδα του χρέους. Τα έσοδα του λογαριασμού αυτού, είναι τα κεφάλαια από τον EFSF (εκταμίευση των δανείων), καθώς και οι συνεισφορές της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εξυπηρέτηση του χρέους.

 

Ωστόσο προσθέτει πως πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός ο συγκεκριμένος λογαριασμός και η διαχείρισή του να γίνεται από τον EFSF, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων και λοιπών δαπανών του δημόσιου χρέους.

 

Η τρόικα, προφανώς, φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή κεφάλαια που προορίζονται για την αποπληρωμή δαπανών του χρέους, για την κάλυψη άλλων δαπανών και επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία του EFSF.

 

Το προσχέδιο του μνημονίου «κλειδώνει» και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, από τον προσεχή Μάρτιο. «Μέχρι το Μάρτιο του 2013, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς, υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Επίσης μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα των ενδιάμεσων βημάτων για την πλήρη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

 

«Αυτά τα ενδιάμεσα βήματα θα περιλαμβάνουν τη δημόσια διαβούλευση και την κατάλληλη επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.

 

Ορίζει επίσης ότι «ο γενικός γραμματέας των εσόδων, που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, θα προσληφθεί εντός του Δεκεμβρίου. Θα έχει μεγάλο βαθμό αυτονομίας. Όσον αφορά τα προσόντα, αυτό θα είναι ένα άτομο με ανώτερη εμπειρία διαχείρισης, εμπειρία σε φορολογικά θέματα, και μια άψογη φήμη».

 

Στις αρμοδιότητές του θα είναι οι αποφάσεις για τον έλεγχο των ΔΟΥ τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τη δυνατότητα να αντικαθιστά χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, με χαμηλές επιδόσεις.

 

Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κυκλικές μεταθέσεις εφοριακών, ώστε να μη δημιουργούνται «σχέσεις» με φορολογούμενους συγκεκριμένων περιοχών.

 

Επιβεβαιώνει επίσης πως οι ΔΟΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα είναι το πολύ 120 σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ακόμη τα εργασιακά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, θεωρούνται προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, από το μηχανισμό στήριξης, αναλογικά με βάση το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s