Gallery

Η έκπληξη των Φιλελευθέρων για την διαφθορά

Η διαφθορά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό μόνο της ελληνικής κρατικής μηχανής. Είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, όπως αποδεικνύει έρευνα των ευρωπαίων Φιλελευθέρων. Μία έρευνα που έρχεται σε αντίθεση με όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ως δεδομένα και με όσα αντίστοιχα έχουν καλλιεργήσει τα λαϊκά μέσα ενημέρωσης στην Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία.

 

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η πλάνη αυτή δεν είναι και τόσο αθώα. Θα περίμενε κανείς ότι οι φίλοι μας οι Γερμανοί που τόσο πολύ κόπτονται για την ηθική, θα ήσαν εκείνοι που θα είχαν και το μικρότερο πρόβλημα! Κι όμως! Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Γερμανία έχει επίσης πρόβλημα με την διαφθορά.

 

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και προέρχονται από αναξιοποίητα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε άγνωστες στο ευρύ κοινό εκθέσεις της Διεθνούς Διαφάνειας. Περισσότερες από 20 εκατομμύρια τον χρόνο υπολογίζονται οι υποθέσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων στην Ευρώπη! Ο αριθμός είναι αποκαλυπτικός για το τι πραγματικά συμβαίνει σε έναν κόσμο που η κρίση απειλεί να τον βουλιάξει στο χάος της κοινωνικής αναταραχής.

 

Η ελληνική εκδοχή της διαφθοράς έχει σχέση και ολίγον με την Ανατολή. Η ιταλική εκδοχή έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές κοινότητες του νότου. Αλλά η γερμανική εκδοχή είναι η πιο σκληρή απ’ όλες. Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μόνο την διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες. Έχει ένα επιπλέον θέμα! Οι γερμανικές επιχειρήσεις ήταν εκείνες που «συνελήφθηκαν» να διαφθείρουν πολίτες άλλων χωρών για να κερδίσουν δουλειές. Ήταν δηλαδή οι διαφθορείς και όχι οι υποδοχείς μιας δωροδοκίας.

 

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι η ίδια η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κυνηγήσει τα φαινόμενα διαφθοράς! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που χρησιμοποιούν οι Φιλελεύθεροι στην έκθεσή τους και τα οποία προέρχονται από έρευνες διεθνών οργανισμών:

 

Στις υποθέσεις διεθνών δωροδοκιών της Γερμανίας (περιλαμβανόμενης και της Ζήμενς) από τους 69 που «τιμωρήθηκαν» οι 35 έμειναν ανώνυμοι και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν ένα πρόστιμο ή να καταθέσουν μια συνεισφορά σε φιλανθρωπικό ή άλλο ίδρυμα, 23 τιμωρήθηκαν με αναστολή και μόλις 4 πήγαν φυλακή, ενώ μεταξύ όσων τιμωρήθηκαν με αναστολή 4 είχαν καταδικαστεί για «ιδιαίτερα σοβαρές» περιπτώσεις διεθνών δωροδοκιών. (το εδάφιο αυτό αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του κ. Δ. Ζάντζα στο Κεφάλαιο).

 

Μην μας πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακό ως στοιχείο! Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι να δείξουμε ποιος είναι περισσότερο και ποιος λιγότερο διεφθαρμένος. Δεν πρόκειται για έναν διαγωνισμό διαφθοράς! Αλλά για μία προσπάθεια να δούμε κατάματα το πρόβλημα. Μόνο έτσι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αν διαπιστώσουμε τις πραγματικές του διαστάσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η βούληση, Την έχουν όλοι; Η απάντηση θα δοθεί στους επόμενους μήνες και όσο το θέμα αυτό θα καταλαμβάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγαλύτερη δημοσιότητα στην Ευρώπη.

 

Θανάσης Μαυρίδης

 

thanasis.mavridis@capital.gr

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 24ης Νοεμβρίου

 

 

Πηγή: capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s