Gallery

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Η άνοδος και η πτώση του Ελληνα Μίδα

Ο αυτοκράτορας είναι «γυμνός», και δεν είναι πλέον αυτοκράτορας. Ο δόκτωρ -όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν- Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, τέως συνομιλητής του Μπάρακ Ομπάμα, βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009, μαικήνας της τέχνης, πρώην μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, συνελήφθη σήμερα στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη με εντολή των δικαστικών αρχών προκειμένου να προσέλθει να απολογηθεί για το σκάνδαλο της Proton Bank.

 

Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετούς μήνες του είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, η 2η Ειδική Ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη (στην πύλωτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει είχε τοποθετηθεί πριν λίγες εβδομάδες εκρηκτικός μηχανισμός) έκρινε ότι ήταν ύποπτος φυγής και γι’ αυτό έδωσε την εντολή για τη σύλληψή του πριν καν τον καλέσει σε απολογία για την υπόθεση της Proton.

 

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο επιχειρηματίας με ένα από τα πλέον ακριβοπληρωμένα νομικά επιτελεία που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην Ελλάδα έψαχνε τρόπους για να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του τόσο για την υπόθεση των 701 δισεκατομμυρίων, όσο και για τη χειραγώγηση των μετοχών των δικών του εταιρειών.

 

Αρχικά φάνηκε να τα καταφέρνει, αλλά τελικά οι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν να του απαγγείλουν 5 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος: Σύσταση και διευθυνση συμμορίας, απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού περί καταχραστών του δημοσίου, απάτη κα’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.

 

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Λαυρεντιάδης του οποίου σταδιακά είχαν δεσμευθεί όλες οι καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό έως την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να αποφύγει την αυτοπρόσωπη παρουσία του στα δικαστήρια.

 

Από τα ψηλά στα χαμηλά

 

Την εποχή της μεγάλης του δόξας, ο κ. Λαυρεντιάδης είτε προσωπικά είτε μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετείχε ο στενός του συνεργάτης Πέτρος Κυριακίδης είχε εξαπλωθεί σε ένα πλέγμα ΜΜΕ με εξαγορές -συνήθως προβληματικών και ζημιογόνων- μέσων, ενώ συζητήθηκε πολύ το ενδεχόμενο αγοράς του Ολυμπιακού αφού προηγουμένως είχε αγοραστεί το 50% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το στάδιο Καραϊσκάκη από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

 

Η σημαντικότερη κίνησή του στο χώρο των ΜΜΕ ήταν η εξαγορά σημαντικού ποσοστού της εταιρείας Πήγασος από την οικογένεια Μπόμπολα, μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας ήθελε να αποκτήσει και πρόσβαση στο MEGA.

 

Από εκεί και πέρα συζητήθηκε πολύ η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που αντιμετωπίστηκε σθεναρά από την κυρία Μάνια Τεγοπούλου.

 

Στο κύκλο των ευρύτερων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή άλλο τρόπο η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free από τον όμιλο Λαμπράκη. Οι εφημερίδες Espresso και Ισοτιμία καθώς και μια σειρά περιοδικών από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash και το κανάλι TV Magic από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto, η εφημερίδα Σφήνα, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο του ΣΚΑΪ, κ.λπ.

 

Τους τελευταίους μήνες όμως άρχισε η… υποχώρηση. Πολλά από τα ΜΜΕ αυτά έκλεισαν ή πουλήθηκαν όταν ο κ. Λαυρεντιάδης αποχώρησε από την Ελλάδα.

 

Who is who

 

Ποιος είναι όμως πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται ως διάττων αστέρας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου;

 

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος στα 18 του χρόνια ανέλαβε -μετά το θάνατο του πατέρα του Βασίλη- τις τύχες της σχετικά μικρής εταιρείας Νεοχημική, με έδρα το Αιγάλεω. Αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει ακόμα- μια σοβαρή ασθένεια, η οποία ονομάζεται νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα την οποία, όπως λέγεται, τον βοήθησε να αντιμετωπίσει ο κ. Πέτρος Κυριακίδης.

 

Σταθερά και με σωστές κινήσεις, η εταιρεία του (διανομή χημικών προϊόντων) άρχισε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Εξαγόρασε αρκετές επιχειρήσεις, όπως η Hoechst και η Henkel, και τελικά μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2003. Δυο χρόνια αργότερα, πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς. Το 2008, η Νεοχημική πουλήθηκε στην Carlyle Group αντί 700 εκατ. ευρώ, με την τιμή τής μετοχής να φτάνει τα 19 ευρώ, την ώρα που είχε εισαχθεί αρχικά στο Χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ.

 

Η Alapis

 

Από το 2005, ασχολήθηκε και με τον ιδιαίτερα επικερδή κόσμο των φαρμάκων, όταν συγχώνευσε τέσσερις μικρές εταιρείες (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma) για να δημιουργήσει την Alapis. Δυο χρόνια μετά, εκταμίευσε 800 εκ. ευρώ από την αγορά, κάνοντας έναν κύκλο εξαγορών, κάτι που μετέτρεψε την Alapis στην πιο κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου για το 2008 με τζίρο στο 1 δισ. ευρώ. Με την πώληση της Νεοχημικής, όλοι οι ξένοι επενδυτές (Sal Openheim, Satander, Fortis), που ήταν μέτοχοι, μεταπήδησαν στην Alapis, αγοράζοντας πακέτα από τον κ. Λαυρεντιάδη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά του.

 

Στο τέλος του 2008 ο κ. Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές private equity fund, που επιχειρεί από το Λονδίνο. Το fund με την επωνυμία, Lamda Partners, επενδύει κυρίως στην Ελλάδα κυρίως στους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας και του real estate. Εβαλε αρχικά 100 εκ. ευρώ για να καλύψει το δικό του μερίδιο, όμως είναι αλήθεια ότι δέχτηκε «πυρά», καθώς θεωρήθηκε ότι εγκατέλειψε την εταιρεία του. Ο ίδιος απέκρουσε τους ισχυρισμούς εκείνους, λέγοντας τότε ότι η διοικητική ομάδα παραμένει κανονικά και ο ίδιος κατέχει μέχρι σήμερα πάνω από το 22% της εταιρείας.

 

Συνομιλητής του Ομπάμα

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2006, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακηρύχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού «Entrepreneur of the Year».

 

Λίγους μήνες αργότερα το «think tank center for Strategic and International Studies (CSIS)» ανακοίνωνε την ίδρυση της «Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» στην Ουάσινγκτον, με πρώτο διευθυντή της έδρας τον Janusz Bugajski, διευθυντή του Προγράμματος «Νέες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες» του CSIS.

 

Ο δρ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όπως διαρρεόταν από τον ίδιο ήταν συνομιλητής του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και τακτικός συνομιλητής του εκάστοτε Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαία άλλοτε η τοποθέτηση του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου στην Proton Bank.

 

Χρηματοδότης του ΠΑΣΟΚ

 

Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι στις εκλογές του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος παραδοσιακά διατηρούσε κάλες σχέσεις με τη Ν.Δ., υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, καλύπτοντας όπως λένε οι φήμες το 80% των προεκλογικών εξόδων του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη λέγεται ότι διατηρούσε έως το 2010 εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον σημερινό διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη.

 

Είναι μάλιστα αξιομνημόνευτη η εκδήλωση που διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 2010 στην Αίγλη του Ζαππείου ο Λεωνίδας Κύρκος για να ζητήσει τη σύγκλιση των δυνάμεων της αριστεράς με τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η παρουσία του πρωθυπουργού μπορεί να έκλεψε την παράσταση αλλά οι προσεκτικοί παρατηρητές σημείωσαν την άνεση με την οποία κινήθηκε ο κ. Λαυρεντιάδης ανάμεσα στα μέλη μιας συγκέντρωσης η οποία φαινομενικά δεν θα του ταίριαζε. Ισως βοηθούσε και το γεγονός ότι ένας εκ των στενότερων φίλων και συνεργατών του κ. Κύρκου, ο Θεόδωρος Ασημακόπουλος αποτελούσε και συνεργάτη του κ. Λαυρεντιάδη στη διοίκηση της Proton Bank. Παλαιότερα δε υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας λόγω και των στενών σχέσεων που διατηρούσε ο σημερινός πρωθυπουργός με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο με τον οποίο ο κ. Ασημακόπουλος είχε από κοινού την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Theassis. Οπως λένε οι φήμες ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν μέσω του κ. Ασημακόπουλου ο οργανωτής και χορηγός της βραδυάς.

 

Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ατόνησαν όταν ο επιχειρηματίας άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από το προσκήνιο αφού στο μεταξύ είχε ασκήσει πιέσεις στο πολιτικό σύστημα για να διασφαλίσει αντιπαροχές για την προεκλογική του στήριξη.

 

Μαικήνας της τέχνης

 

Μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, ο ίδιος, έγινε γνωστός και για τις χορηγίες του σε αρκετές εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και στο Ιδρυμα Καραμανλή.

 

Σε ποια ΜΜΕ συμμετείχε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

 

14.12.2012 10:01 Σχόλια

-A+A

 

 

Από το 2008 ξεκίνησε να εισχωρεί στον χώρο των ΜΜΕ ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος συνελήφθη χθες το βράδυ για το σκάνδαλο της Proton Bank αλλά βρίσκεται φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό, για το πρόβλημα της υγείας του.

 

Ο κ. Λαυρεντιάδης εισβάλει το 2008, στο απόγειο της επιτυχίας του, δυναμικά στο χώρο των ΜΜΕ κι αγοράζει ό,τι Μέσο πωλείται και κατά κανόνα είναι υπερχρεωμένο. Ο τότε μόλις 37 χρόνων επιτυχημένος επιχειρηματίας, βρέθηκε το 1990 σε ηλικία 18 χρόνων να διευθύνει την μικρή οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική μετά τον θάνατο του πατέρα του.

 

Πολύ γρήγορα, παρότι έπασχε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατόρθωσε να σπουδάσει και να μεγαλώσει την επιχείρηση κάνοντάς την κυρίαρχο στον τομέα των απορρυπαντικών και χημικών προϊόντων. Εξαγοράζει αρκετές επιχειρήσεις όπως η Hoechst και η Henkel και το 2003 βάζει τη Νεοχημική στο χρηματιστήριο προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών.

 

Συνεχίζοντας τον επιχειρηματικό καλπασμό ο κ. Λαυρεντιάδης δημιουργεί την εταιρεία Alapis η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των φαρμάκων και των κτηνιατρικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τεράστια επιτυχία.

 

Πρόκειται για εταιρείες κολοσσούς με τζίρο δισεκατομμυρίων και χιλιάδες εργαζόμενους. Το 2008 ο κύριος Λαυρεντιάδης εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τα ΜΜΕ.

 

Ξεκινάει αγοράζοντας την προβληματική καθημερινή εφημερίδα Espresso και συνεχίζει ακάθεκτος αγοράζοντας το 12% στον Πήγασο (συμφερόντων Μπόμπολα) και από τον ΔΟΛ την έτοιμη να κλείσει Athens news και το παθητικό περιοδικό Free, θέλοντας προφανώς να αποκτήσει πρόσβαση στο Mega.

 

Η επιθετική πολιτική εξαγοράς ΜΜΕ συνεχίζεται. Σειρά έχουν ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Γιώργος Κύρτσος από τους οποίους παίρνει μεγάλα μερίδια των εφημερίδων City Press και Free Sunday καθώς και του περιοδικού City Auto Moto.

 

Aγοράζει το 49% της εφημερίδας Veto και μειοψηφικό πακέτο του ΣΚΑΪ. Συζητήθηκε πολύ και η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της κυρίας Μάνιας Τεγοπούλου. Ο κ. Λαυρεντιάδης εν τω μεταξύ αγόρασε την εφημερίδα Σφήνα όταν αποχώρησε ο Σπύρος Καρατζαφέρης.

 

Το μεγάλο μπάμ έγινε με την αγορά του υπερχρεωμένου ραδιοφωνικού σταθμού Flash, o οποίος ως γνωστόν ανήκε στον Σωκράτη Κόκκαλη και είχε εγκαταλειφθεί με τεράστια χρέη. Λέγεται ότι είχε κάνει κρούσεις και για εξαγορά τηλεοπτικού σταθμού τόσο στο πρώην Magic όσο και στο Κανάλι 10 του Γιώργου Τράγκα.

 

Συμπαραστάτης του κυρίου Λαυρεντιάδη σε όλες αυτές τις εξαγορές ΜΜΕ ήταν ο επιχειρηματίας κύριος Πέτρος Κυριακίδης.

Πηγή: iefimerida.griefimerida.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s