Gallery

Αμερικανορωσικός πόλεμος για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Στη δίνη ασφυκτικών πιέσεων, που φθάνουν μέχρι και σε απειλές από… Ανατολή και Δύση, αλλά και μεγάλων εκβιασμών από τα γνωστά μεγάλα συμφέροντα, βρίσκεται η κυβέρνηση όπως και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν.

 

Αιτία οι ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Έχει ξεσπάσει ένας άγριος πόλεμος, με όλη τη σημασία της λέξης. Έχουν ρίξει στη μάχη, για το ποιος θα πάρει τα φιλέτα, βαριά όπλα. Φθάνουν μέχρι του σημείου να απειλούν ακόμα και με πτώση την κυβέρνηση, αλλά και να σχεδιάζουν ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, μέσω διασπάσεων και αποχωρήσεων (είτε γιατί διαφωνούν με τον… προσανατολισμό της ηγεσίας προς κάποιον ισχυρό από τους διεκδικητές είτε γιατί έχουν άλλες… φιλίες), ευνοώντας τη δημιουργία κομματιδίων που θα επηρεάζουν κρίσιμες ψηφοφορίες…

 

Η κορυφαία σύγκρουση, που γίνεται στο παρασκήνιο, αφορά τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, που έχουν αποκλειστικά την προμήθεια του φυσικού αερίου και τους αγωγούς για τη μεταφορά του όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και προς την Ευρώπη μέσω των χωρών με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει ότι όποιος πάρει τις δύο αυτές εταιρείες, θα επηρεάζει ενεργειακά την Ευρώπη!

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από εγκυρότατες πηγές, ήδη η αμερικανική πλευρά έχει «ενημερώσει» την κυβέρνηση ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πέσουν σε ρωσικά χέρια οι δύο κρατικές εταιρείες. Οι «προειδοποιήσεις» είναι σαφέστατες. Και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι είδους είναι αυτές οι… προειδοποιήσεις και πού μπορούν να… οδηγήσουν.

 

Για τις προθέσεις της όμως έχει ενημερώσει την Αθήνα και η ρωσική πλευρά, η οποία θέτει το αυτονόητο: Ότι αποκλειστικό κριτήριο πρέπει να είναι το ποιος θα προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή, κάτι όμως που δεν δέχεται η αμερικανική πλευρά, η οποία θέτει γεωπολιτικά κριτήρια, εννοώντας ότι δεν θέλει να μπει στα πόδια της η Ρωσία.

 

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση, και προσωπικά ο ίδιος πρωθυπουργός, έχει ενημερώσει την κάθε πλευρά ότι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ θα δοθούν σε όποιον προσφέρει τα περισσότερα. Και αυτήν τη στιγμή το ρωσικό μεγαθήριο, η κρατική Gazprom, προσφέρει μόνο για τη ΔΕΠΑ 1.200.000.000 ευρώ και μαζί με τη ΔΕΣΦΑ γύρω στο 1.400.000.000 ευρώ, όταν η αζερική εταιρεία, η SOCAR, που επηρεάζεται από την Ουάσινγκτον, δίνει μόλις 400.000.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο και από το ένα τρίτο της προσφοράς των Ρώσων. Και η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το επίπεδο των σχέσεων της με την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την κατάληξη του διαγωνισμού για τις δύο εταιρείες που σχετίζονται με τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

 

Πέραν των αμερικανικών παρεμβάσεων, γερμανικά συμφέροντα επίσης προσπαθούν να αποτρέψουν το σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom, με το επιχείρημα ότι ναι μεν η πρόταση της ρωσικής εταιρείας είναι η καλύτερη, όμως αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μονοπωλίων, δεν μπορεί δηλαδή αυτός που παράγει να κάνει και τη διακίνηση.

 

Να σημειωθεί ότι, εκτός από την Gazprom, συμμετέχει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και μια άλλη ρωσική εταιρεία, η Negusneft, καθώς και η M&M Gas Co SA, σύμπραξη των ομίλων Motor Oil και Μυτιληναίου.

Πηγή: paron.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s