Gallery

1-2 τρις ευρώ οι δαπάνες της ΕΕ για τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι το 2050

Η ΕΕ θα δαπανήσει για τα ενεργειακά δίκτυα, μέχρι το έτος 2050, περισσότερα από 1 έως 2 τρισεκατομμύρια ευρώ αναλόγως των τελικών αποφάσεων που θα λάβει, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

 

Σε ομιλία του σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ (CoR), ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας, είτε μέσω της μείωσης της κατανάλωσης είτε μέσω της αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτική της ΕΕ μετά το 2020.

 

Ο πολίτης, είπε, πρέπει να πειστεί ότι η ορθολογιστική κατανάλωση ενέργειας είναι προς όφελος του.

 

Αναφερόμενος στην υιοθέτηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση επί της Δανικής Προεδρίας, είπε ότι αυτή θέτει τις βάσεις και για τις μελλοντικές πολιτικές στο πεδίο αυτό.

 

Πρόσθεσε ότι η κατάληξη στη συνέχεια επί Κυπριακής Προεδρίας της συμφωνίας για τον Κανονισμό για το πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης και επισήμανσης για τον εξοπλισμό γραφείου συμβάλλει περαιτέρω στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του 20% ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020.

 

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Υπουργός είπε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία προώθησε την υιοθέτηση Συμπερασμάτων για τις ΑΠΕ από το Συμβούλιο της 3ης Δεκεμβρίου.

 

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι χωρίς τις αναγκαίες ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις δεν θα είναι επιτεύξιμοι οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της Ε.Ε.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, η Κυπριακή Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας για την επιτυχή κατάληξη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές.

 

«Μέσω αυτού του Κανονισμού, αλλά και των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, δίνονται τα αναγκαία εκείνα κίνητρα για τη διενέργεια επενδύσεων για την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειακών διασυνδέσεων», επισήμανε.

 

Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα σενάρια που αναφέρονται στον Ενεργειακό Χάρτη Πορείας 2050, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και να αναλυθούν ενδελεχώς, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά οι επιπτώσεις των πολιτικών αυτών στις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα κάθε Κράτους Μέλους ευρύτερα.

 

 

 

«Είναι παραδεκτό ότι οι βασικοί γνώμονες για τη μελλοντική ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και η μείωση των θερμοκηπιακών εκπομπών», είπε.

 

Παράλληλα, είπε ότι η ΕΕ, η οποία αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της σε διεθνές επίπεδο για μεγιστοποίηση του πραγματικού οφέλους των πολιτικών που η ίδια υιοθετεί για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

«Ως εκ τούτου, η Ε.Ε. πρέπει να εντατικοποιήσει τη δράση της προς αυτή την κατεύθυνση μέσω ενδεχόμενων διμερών επαφών με τρίτες χώρες ή και πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας για ανάπτυξη συναντίληψης σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι είναι καθαρός εισαγωγέας τεχνολογίας.

 

Εξήγησε ότι όσον αφορά τα συστήματα ΑΠΕ, πέραν από κάποια περιορισμένη παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναγκάζεται να εισάγει τις σχετικές τεχνολογίες από άλλα Κράτη Μέλη ή και τρίτες χώρες χωρίς να αποκομίζει οφέλη που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες όπως νέες θέσεις εργασίας ή υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

 

«Η Κύπρος είναι απομονωμένη από τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για να διατηρηθεί η ισορροπία του ηλεκτρικού της συστήματος, το ποσοστό των πηγών μεταβλητής ενεργειακής παραγωγής που μπορεί να ενσωματωθεί είναι περιορισμένο», συνέχισε.

 

Από την άλλη, είπε ο κ. Συλικιώτης, οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, «μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μια φθηνότερη και κλιματικά φιλικότερη πρώτη ύλη, δεδομένα που θα μας καταστίσουν ανταγωνιστικότερους».

 

Οπως σημείωσε, κάθε Κράτος Μέλος, κάθε περιφέρεια της Ε=Ε θα πρέπει να μελετήσει σε βάθος με ποιο τρόπο θα μπορούσε να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ, χρησιμοποιώντας εκείνες τις τεχνολογίες που είναι πιο συμφέρουσες τόσο για το ίδιο το Κράτος Μέλος όσο και την ΕΕ.

 

Εξέφρασε τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει μετά από διεξοδική μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε Κράτους Μέλους, περιφερειών και περιοχών να υποβάλει σχετική εισήγηση προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

 

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις στην προώθηση των μελλοντικών και υφιστάμενων ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ, αφού βρίσκονται κοντά στους πολίτες.

 

«Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον ο ρόλος αυτός χρήζει ενδυνάμωσης», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο Σύμφωνο των Δημάρχων, το οποίο έχουν συνυπογράψει μέχρι τώρα 4,458 τοπικές και περιφερειακές Αρχές, καλύπτοντας πέραν των 1,7 εκατομμυρίων Ευρωπαίων κατοίκων, αλλά και από τρίτες χώρες.

 

Στην Κύπρο, είπε, έχουν συνυπογράψει το σύμφωνο 12 δήμοι και κοινότητες, ενώ 6 υπέβαλαν ήδη τα σχέδια δράσης τους για την προώθηση της αειφορίας στα όρια τους μέσω συγκεκριμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση, ψύξη και τις μεταφορές.

 

«Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρύνονται μέσω συγκεκριμένων δράσεων και κινήτρων», κατέληξε.

Πηγή: sigmalive.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s