Gallery

«Αυτοτιμωρήθηκε» με αποζημίωση σε πολίτη το ΣτΕ για καθυστερήσεις

Του Παναγιώτη Στάθη

 

Ένας Βολιώτης δικηγόρος η υπόθεση του οποίου καθυστέρησε σχεδόν 8,5 χρόνια στο Συμβούλιο Επικρατείας, είναι ο πρώτος έλληνας που μπορεί να περηφανεύεται ότι θα εισπράξει αποζημίωση 4.800 ευρώ με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την ηθική βλάβη που υπέστη εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης. Είχαν προηγηθεί βέβαια χιλιάδες ανάλογες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μέχρι τη στιγμή που επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με την ψήφιση του νόμου (4055/2012) δόθηκε στο δικαίωμα στους έλληνες πολίτες να καταφεύγουν για τέτοιους λόγους και στα ελληνικά δικαστήρια.

 

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε την «αυτοκριτική» του δικαστηρίου, θεωρώντας δίκαιο το αίτημα του πολίτη η απόφαση για την υπόθεση του οποίου, κατόπιν δέκα αναβολών, εκδόθηκε μετά από 100 μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες) και έτσι εφάρμοσε για πρώτη φορά την εφαρμογή του Ν. 4055/2012 για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής».

 

Ο δικηγόρος ζητούσε αποζημίωση 30.000 ευρώ, όμως οι δικαστές έκριναν πως δεν υφίσταται βιοποριστικό πρόβλημα και επιδίκασαν 4.800 ευρώ αλλά και την επιστροφή του ποσού του παραβόλου που συνόδευε την προσφυγή του. Απέρριψαν όμως και τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι υπάρχει κλονισμός της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους και πως εξ αυτού του λόγου πρέπει να επιδικαστούν στον δικηγόρο 1.500 ευρώ.

 

100 μήνες

 

Η προσφυγή του δικηγόρου αφορούσε αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία δεν επελέγη ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος, η οποία κατατέθηκε στις 30.6.2003, αναβλήθηκε δέκα φορές,συζητήθηκε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009, η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20.10.2011 και καθαρογράφτηκε στις 17.1.2012.

 

Οι δικαστές (αριθμός απόφασης 4467/2012) αφενός αναγνώρισαν στον αιτούντα ότι δεν ευθύνεται αυτός για καμία από τις αναβολές της υπόθεσης όπως επίσης και πώς η επίμαχη υπόθεση δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα δύσκολη ούτε περίπλοκη και μάλιστα το νομικό ζήτημα που προέκυψε έχει λυθεί με προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ. Αναγνωρίζουν επίσης ότι οι 100 μήνες καταπατούν τις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης και πως η καθυστέρηση αυτή «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην αγωνία, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη ο δικηγόρος».

 

Οι καταδίκες στην Ευρώπη

 

Πάντως μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου, οι πολίτες προσέφευγαν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και η χώρα μας από το 1997 έως τις αρχές του 2012 είχε καταδικαστεί 360 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης σε όλα τα Δικαστήρια (Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά), ενώ το ελληνικό δημόσιο κλήθηκε να πληρώσει με σειρά αποφάσεων του περί 8.420.822 ευρώ σε χρηματικές αποζημιώσεις και ηθική ικανοποίηση. Και μπορεί κανείς να φανταστεί το μέγεθος του συνολικού ποσού, αν σκεφθεί τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων, 4.469 από ιδρύσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε συνδυασμό με το μέσο ύψος του προστίμου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδικάζει πρόστιμα που κυμαίνονται από 3.000 έως 30.000, ανάλογα με την περίπτωση. Δηλαδή ο μέσος όρος κυμαίνεται στις 16.500 ευρώ. Μόνο για 24 υποθέσεις μέσα στους τελευταίους μήνες, το Δημόσιο καλείται να αποζημιώσει τους προσφεύγοντες με περισσότερα από 2.300.000 ευρώ

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε η χώρα μας γιατί καθυστέρησε η έκδοση αποφάσεως 27 χρόνια!

 

Η Ελλάδα είναι τέταρτη μεταξύ των 47 κρατών – μελών που Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ΄ επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στη απονομή της Δικαιοσύνη.

 

O δικηγόρος του αιτούντος Βασίλης Χειρδάρης σε δήλωσή του τονίζει: «Η απόφαση είναι ιστορική. Πρώτη φορά αποφασίζει ένα ελληνικό Δικαστήριο να τιμωρήσει τον εαυτό του για τη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι έλληνες πολίτες μπορούν πλέον να προσφεύγουν στα ελληνικά δικαστήρια για τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους και να αποζημιώνονται από το κράτος. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένα βήμα μπροστά αφού αναγνωρίζει ηθική βλάβη στον διάδικο από την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι καιρός πια τα ελληνικά δικαστήρια να ευθυγραμμιστούν με το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Και η απόφαση αυτή είναι μια αρχή…»

Πηγή: capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s