Gallery

Κύπρος: ο νέος τρόπος υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων φορτώνει τις τράπεζες με 5,5 – 6 δις

Φαίνεται πως αποδεχθήκαμε όσα η Τρόικα απαιτούσε χωρίς διαπραγμάτευση – Αν η μεθοδολογία που εχρησιμοποείτο διαχρονικά από τον τραπεζικό τομέα δεν ήταν η διεθνώς αποδεκτή, γιατί περνούσε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές;

 

ΕΠΙΣΗΜΑ θα ανακοινωθεί αύριο ο αριθμός του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες

 

Ο αριθμός από τον οποίο κρέμεται κυριολεκτικά η Κύπρος και από τον οποίο θα εξαρτηθεί το ύψος του δανείου το οποίο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κράτος, θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα, που είπε πως ο αριθμός αυτός βρίσκεται στα χέρια της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε για να επιβλέπει τη διεξαγωγή του διαγνωστικού ελέγχου, που διενεργεί ο διεθνής οίκος Pimco. Να θυμίσουμε ότι η Pimco ξεσκονίζει κυριολεκτικά τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει έξι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στην Κύπρο: Η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκη, η Ελληνική, ο Συνεργατισμός, η Alpha Bank και η Eurobank. Ο διεθνής οίκος μελετά την πολιτική δανειοδοτήσεων των πιο πάνω οργανισμών, εξετάζει πώς και με ποιες εγγυήσεις δίνονταν δάνεια και ποια είναι σήμερα η κατάστασή τους, αν δηλαδή εξυπηρετούνται (πληρώνονται) ή όχι και γιατί.

Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, επειδή όμως επειγόμαστε να πάρουμε το δάνειο αφού δεν υπάρχουν χρήματα για παρακάτω, η Τρόικα και η Κυβέρνηση ζήτησαν από την Pimco να ετοιμάσει στις αρχές Δεκεμβρίου μια ενδιάμεση έκθεση η οποία θα δείχνει πόσα περίπου θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε πρόσφατα πως η εκτίμησή του είναι ότι το ποσόν αυτό θα ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν όντως ο αριθμός είναι αυτός, σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, το ύψος του δανείου που θα χρειαστούμε ανεβαίνει στα 17-17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζεται στο ποσόν αυτό το δάνειο που πήραμε πριν από ένα χρόνο από τη Ρωσία κι ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό, η Κύπρος θα βρεθεί σύντομα να είναι φορτωμένη ένα βάρος 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Όποιος κι αν είναι ο αριθμός

 

Όποιος όμως κι αν είναι ο αριθμός που θα ανακοινωθεί, το θέμα είναι πως οι τράπεζες θα βρεθούν φορτωμένες με 5,5 μέχρι και 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι γιατί τους λείπουν αυτά τα κεφάλαια αλλά επειδή θα εφαρμόζουν, από την 1η Ιανουαρίου 2013, τη μεθοδολογία που πρότεινε η Τρόικα για τον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την οποία, όπως φάνηκε, δεχθήκαμε χωρίς διαπραγμάτευση.

 

Μέχρι τώρα οι τράπεζες εργάζονταν με βάση διεθνώς αποδεκτές μεθόδους σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μεθόδους τις οποίες αποδεχόταν και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, από το κόσκινο της οποίας περνούσαν οι τράπεζές μας, όταν έπαιρναν μέρος στα γνωστά στρες τεστς. Αν λανθασμένα υπολόγιζαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είναι βέβαιο ότι από τότε θα απαιτούσε η ΕΤΑ αλλαγή της μεθοδολογίας.

 

Η πρακτική, τα συμβούλια και οι ελεγκτικοί οίκοι

 

ΟΙ ΕΛΕΓΜΕΝΟΙ λογαριασμοί των κυπριακών τραπεζών ουδέποτε περιελάμβαναν πρόνοιες όπως αυτές που συμφωνήσαμε τώρα με την Τρόικα και οι οποίες απαιτούν όπως μη εξυπηρετούμενα δάνεια θεωρούνται εκείνα για τα οποία δεν καταβάλλεται η δόση επι τρεις μήνες.

 

Επίσης τόσο τα διοικητικά συμβουλια όσο και οι εξωτερικοί ελεγκτές έπαιρναν τη θέση ότι οι λογαριασμοί των τραπεζών δίνουν «αληθινή και δίκαιη» εικόνα. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, τότε προκύπτει το εξής ερώτημα: Γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν εστίασε όλη της την προσοχή σε αυτό το τόσο κομβικό θέμα; Και αν αυτές οι δυσβάστακτες πρόνοιες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν πάντοτε αναγκαίες, γιατί τότε διαχρονικά δεν ελέγχονταν τόσο τα διοικητικά συμβουλια όσο και οι ελεγκτικοι οίκοι οι οποίοι υπέγραφαν τους ετήσιους λογαριασμούς των τραπεζών ως ορθούς;

 

Η πρόνοια αυτή για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιελήφθη και στο τελικό μνημόνιο το οποίο συμφώνησε η Κεντρικη Τράπεζα και κατ’ επέκτασιν η Κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι επί του συγκεκριμένου ζητήματος δεν υπήρξε διαπραγμάτευση, όπως δεν υπήρξε και για τα υπόλοιπα έξι που αφορούν τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, αλλά και του Συνεργατισμού.

 

Στην ουσία η Κύπρος αποδέχθηκε όσα η Τρόικα ζητησε, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να φαίνεται ότι χρειάζονται όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, ενώ θα ήταν δυνατόν να αποφευχθεί μεγάλο βάρος.

 

Ιδιωτικοποιήσεις αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο

 

Από την Κεντρική Τράπεζα ανακοινώθηκε χθες ότι η Συντονιστική Επιτροπή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSF/ESM, άρχισε τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης της Pimco, προκειμένου να καταλήξει στο προκαταρκτικό ποσό που θα χρειασθεί για αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

 

Η έκθεση απεστάλη γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, από τα γραφεία της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για την επίβλεψη της διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών.

 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μελετώνται σε βάθος και θα υπάρξει ενημέρωση ενδεχομένως αύριο Δευτέρα.

 

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η κ. Στυλιανού ανέφερε πως τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται από την PIMCO εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2013. Να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της επιτροπής είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μνημόνιο παροχής δανείου στην Κύπρο, δεδομένου ότι το ύψος του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καθορίσει κατά πόσον το συνολικό χρέος της Κύπρου θα είναι διαχειρίσιμο.

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι δεν θα μετάσχει στο πρόγραμμα παροχής δανείων στην Κύπρο αν το συνολικό χρέος ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρεί ως το ανώτατο ποσοστό χρέους για το οποίο η οικονομία μπορεί να εξυπηρετήσει με την καταβολή τοκοχρεωλυσίων.

 

Αν το ποσοστό ξεπερνά το 120%, αναμένεται ότι θα ανοίξει και πάλι η διαπραγμάτευση με αντικείμενο των ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση ημικρατικών οργανισμών δημόσιας ωφελείας, ιδιαίτερα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων, που είναι και οι πιο εύρωστοι.

 

Σημειώνεται ότι με βάση τους αριθμούς που ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στη Βουλή κατά την παρυσίαση του προϋπολογισμού για το 2013, ανεβάζουν το δημόσιο χρέος στο 145%-150%.

Πηγή: Σημερινή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s