Gallery

Σημίτης: στην ΟΝΕ (από το παράθυρο) γιατί ήταν απλά …σχέδιο προόδου

Ολοσέλιδο άρθρο γνώμης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη φιλοξενεί στο σημερινό φύλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο Κώστας Σημίτης αναφέρεται στις αιτίες της κρίσης του ευρώ και παραθέτει απόψεις για το πώς αυτές μπορούν να επιλυθούν.

«Κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο προόδου»

Kαταρχήν αναφερόμενος στην Ελλάδα ο π. πρωθυπουργός αποδίδει την αιτία των δημοσιονομικών της προβλημάτων όχι στη λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων αλλά στον λανθασμένο τρόπο που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση. Και φέρνει το παράδειγμα της Ισπανίας. «Το ότι η κρίση έχει άλλα αίτια φαίνεται στην Ισπανία» γράφει. «Παρά το γεγονός ότι το 2006 το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνούσε το 31% του ΑΕΠ και το έλλειμμα βρίσκονταν κάτω από το 3%, σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει κρίση. Αφορμή γι’ αυτήν ο οικοδομικός οργασμός, η πτώση της τιμής των ακινήτων, η αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια, όπως τελευταία και η αναπόφευκτη παρέμβαση του κράτους για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις από την κρίση» επισημαίνει ο Κώστας Σημίτης.

Και συνεχίζει: «Οι αποκλίσεις σε επίπεδο ανάπτυξης ανάμεσα στο βορρά και το νότο, η ασθενέστερη ανταγωνιστικότητα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι μεγάλες διαφορές στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών τους είναι μακράν οι πιο σημαντικοί λόγοι των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους και όχι η ανικανότητα των πολιτικών τους». Για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα ήταν έργο ζωής του πρώην πρωθυπουργού, ο Κώστας Σημίτης προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Η μικρή αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα έδωσε αφορμή στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες της περιφέρειας δεν θα έπρεπε να γίνουν μέλη στην οικονομική και νομισματική ένωση. Όμως, αυτή η Ένωση, δεν είναι ένα κλαμπ αναπτυγμένων χωρών, αλλά πολύ περισσότερο ένα στάδιο ανάπτυξης των κρατών-μελών για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, στην ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από την κατάργηση των συνόρων μεταξύ τους. Με άλλα λόγια: Η οικονομική και νομισματική ένωση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο προόδου».

«Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις»

Ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως επιγράφει και το άρθρο του, δηλαδή οικονομική διακυβέρνηση και περισσότερη πολιτική εμβάθυνση. «Αυτή η οικονομική διακυβέρνηση ή οικονομοπολιτική καθοδήγηση δεν θα πρέπει να είναι μια συρραφή μέτρων που να αντιμετωπίζουν κάθε φορά και νέες δυσκολίες. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για τη δημιουργία νέων δομών που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Το υπάρχον σύστημα και η ασκούμενη πολιτική στηρίζονται σε δυσκίνητα όργανα και προσανατολίζονται σε μικροπρόθεσμες σκέψεις και αποφάσεις. Το υπάρχον σύστημα είναι και για ένα ακόμη λόγο ακατάλληλο. Διότι οι αποφάσεις καίριας σημασίας χρειάζονται την ομοφωνία των κρατών – μελών», σημειώνει ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λεπτομερή αναφορά στην πορεία της Ελλάδας μέσα από τα μνημόνια, την πολιτική της τρόικας και την ύφεση που όλο βαθαίνει. Παράλληλα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως θα έπρεπε στα μνημόνια να έρχονταν σε πρώτη προτεραιότητα πριν ακόμη και από τα μέτρα λιτότητας.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

(σ.σ. ο τίτλος δικός μας)

Πηγή: dw.de

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s