Gallery

Τι γίνεται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας;

του Mario Mariniello

 

Οι επικεφαλής οικονομολόγοι των αρχών ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ετοιμάζονται να προτείνουν στους οργανισμούς καθορισμού προτύπων, ένα σύνολο κοινών αρχών για την επίλυση των μακροχρόνιων ζητημάτων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αντιμονοπωλίου. Εάν επιβεβαιωθούν και εγκριθούν, οι αρχές θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο της μείωσης του ανταγωνισμού στις διαδικασίες καθορισμού προτύπων.

 

Το υπόβαθρο

Ο καθορισμός των προτύπων, ή οι διαδικασίες μέσω των οποίων ένας κλάδος επιλέγει μια ενιαία τεχνολογία παραγωγής για να συγκλίνει σε αυτή, έχει τελευταίως γίνει ένα από τα βασικά ζητήματα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των αντιμονοπωλιακών αρχών. Στην Ευρώπη, αρκετές μεγάλες τέτοιες περιπτώσεις έχουν ελεγχθεί σε βάθος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κυρίως οι περιπτώσεις των Rambus και Qualcomm). Άλλες περιπτώσεις, όχι μικρότερης σημασίας, είναι αυτή τη στιγμή υπό διερεύνηση: Η Samsung, ύστερα από καταγγελία της Apple, και η Motorola, μετά από καταγγελίες της Apple και της Microsoft. Και παρά το ότι ο Joaquin Almunia, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί την κατάχρηση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας και έχει καλέσει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για «ειρηνικές συζητήσεις» υπό την απειλή ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αναλάβουν δράση, η αύξηση των καταγγελιών για παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού και οι αγωγές, δεν είναι πιθανό να υποχωρήσουν, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 

Στη γένεση όλων αυτών των διαφωνιών, βρίσκεται μια πολύ απλή ερώτηση η οποία δυστυχώς, δεν έχει μια απλή απάντηση: εάν μια εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητα για ένα πρότυπο, δεσμευτεί να χορηγήσει άδεια εκμετάλλευσης αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη βάση Δίκαιων, Εύλογων και Χωρίς Διακρίσεις όρων (FRAND), ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες;

 

Οι δεσμεύσεις FRAND συνήθως απαιτούνται από τους οργανισμούς καθορισμού προτύπων προκειμένου να μετριαστεί ο κίνδυνος των εκ των υστέρων «ομηρίας» παραβιάσεων. Όταν μια τεχνολογία υιοθετείται ως πρότυπο, τότε μπορεί να στερείται αποτελεσματικών υποκατάστατων: η βιομηχανία είναι de-facto εγκλωβισμένη σε πρότυπα, και οι κάτοχοι των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ίσως μπουν στον πειρασμό να ζητήσουν την καταβολή αντιτίμου για τα δικαιώματα που υπερβαίνουν την υποτιθέμενη χρέωση σε περίπτωση που οι εναλλακτικές τεχνολογίες εξακολουθούσαν ακόμη να ασκούν μια αξιόπιστη ανταγωνιστική πίεση στην αγορά. Οι FRAND δεσμεύσεις στόχο έχουν να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη. Αλλά η εγγενής ασάφεια της διατύπωσης, αφήνει μεγάλα περιθώρια για υποκειμενική ερμηνεία. Και ως εκ τούτου, για την άσκηση προσφυγής.

 

Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας

Στην οικονομική βιβλιογραφία, υπήρξαν κάποιες προσπάθειες , μεταξύ άλλων και η δική μου, να προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν την εκτίμηση για τις φερόμενες υποθέσεις παραβίασης των FRAND (για παράδειγμα: Swanson and Baumol, Εύλογα και Ισότιμα Δικαιώματα (RAND), Επιλογή Προτύπων, Έλεγχος της Ισχύς της Αγοράς στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία κ.α.). Αλλά δεν έχει προταθεί ακόμη μια σαφή μεθοδολογία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να προσδιορίσει την ακριβή τιμή που θα πρέπει να ζητά ο κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας με βάση τις υποχρεώσεις της FRAND.

 

Υπάρχει μια αυξημένη συναίνεση ότι η βελτίωση των διαδικασιών καθορισμού των προτύπων, θα μπορούσε να είναι ο σωστός δρόμος. Η ρύθμιση σαφών και αποτελεσματικών εκ των προτέρων κανόνων, θα πρέπει να αποτρέπει, ή τουλάχιστον να μειώνει εκ των υστέρων καταγγελίες για περιπτώσεις κατάχρησης, και ως εκ τούτου να περιορίσει τον κίνδυνο λανθασμένων αποφάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Το γεγονός ότι οικονομολόγοι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών εργάζονται σε ορισμένες κατευθυντήριες αρχές για την οργάνωση της διαδικασίας καθορισμού προτύπων, είναι καλά νέα.

 

Χωρίς να είναι ακόμη επίσημο, ο κατάλογος των προκαταρκτικών προτάσεων που ανακοινώθηκε από την Fiona Scott Morton, την επικεφαλής οικονομολόγο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, φαίνεται να αποτελείται από τέσσερις κύριες αρχές. Τις αναφέρω παρακάτω, ακολουθώντας τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Scott Morton:

 

– Οι δεσμεύσεις παραμένουν με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανεξαρτήτως του ιδιοκτήτη. Δηλαδή: εάν μια εταιρεία αγοράσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ο προηγούμενος κάτοχος είχε δεσμευτεί να απελευθερώσει με βάση τους όρους FRAND, ο αγοραστής θα πρέπει να συμμορφωθεί με την εν λόγω δέσμευση

 

– Καλά καθορισμένη διαδικασία για τη μείωση του κόστους της επίλυσης διαφορών. Σύμφωνα με τον Scott Morton, ο οργανισμός θέσπισης προτύπων θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιλογές (όπως η διαιτησία, η διακύμανση του επιτρεπτού ποσοστού, οι προδιαγραφές της βάσης στην οποία θα έπρεπε να εφαρμόζονται δικαιώματα κ.α.) για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μακροχρόνιων και δαπανηρών δικαστικών διαδικασιών.

 

– Η επιλογή των μετρητών. Οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να προσδιορίσουν μια τιμή τοις μετρητοίς για τις βασικές τους πατέντες προκειμένου να απλοποιήσουν την αξιολόγηση. Σύνθετες συμφωνίες είναι συχνά δύσκολο να εκτιμηθούν από τρίτους.

 

– Ζητείται σαφώς συγκεκριμένες διαδικασία πριν από μια εντολή/αποκλεισμό. Περιορίζοντας την ικανότητα των κατόχων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να απειλήσουν με εξαίρεση ενός προϊόντος από την αγορά στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, θα μείωνε την ικανότητα του δικαιοπαρόχου να πιέσει για δικαιώματα πάνω από τις τιμές που ορίζονται με τη FRAND.

 

Σε επόμενο άρθρο, θα αναφέρω τα πλεονεκτήματα αυτών των προτεινόμενων αρχών και θα εγείρω αριθμό ερωτημάτων που, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές ανταγωνισμού.

 

*Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/930-intellectual-property-rights-and-antitrust-is-there-light-at-the-end-of-the-tunnel/

Πηγή: capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s