Gallery

Μήπως χρειάζεται μια ασιατική ηγεσία;

του Nicolas Veron

 

Πριν από το 2007-2008, οι περισσότερες πρωτοβουλίες για παγκόσμια οικονομική μεταρρύθμιση βασίστηκαν σε μια σχεδόν ομοφωνία σχετικά με τα οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και από τον ελεύθερο διασυνοριακό διαγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ωστόσο, αυτή η σχεδόν ομόφωνη συναίνεση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Μια επίπτωση είναι η ολοένα και πιο απτή δυνατότητα για έναν μερικό –τουλάχιστον- κατακερματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτός ο κατακερματισμός γίνεται όλο και πιο πιθανός. Οι οίκοι αξιολόγησης ήταν άναρχοι για τις περισσότερες χώρες εκτός των ΗΠΑ πριν από την κρίση (εξαίρεση αποτελεί η Ν. Κορέα), αλλά η G20 πρότεινε ότι θα πρέπει να υπαχθούν υπό συγκεκριμένες ρυθμίσεις και να εποπτεύονται από όλα τα μεγάλα όργανα δικαιοδοσίας, με τον κίνδυνο τα ασυμβίβαστα ρυθμιστικά πλαίσια ή οι ασυνεπείς εποπτικές πρακτικές, να οδηγήσουν σε γεωγραφικές αποκλίσεις των μεθόδων αξιολόγησης εντός του ίδιου του οίκου αξιολόγησης. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα OTC παράγωγα, η διαπραγμάτευση των οποίων μέχρι σήμερα εκκαθαρίζονταν διμερώς από τους μετέχοντες της αγοράς. Ωστόσο, η G20 δεσμεύθηκε ότι η εκκαθάριση θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, αρχής γενομένης από το 2013. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για μια διαίρεση των αντίστοιχων αγορών κατά μήκος των συνόρων της χώρας ή των νομισματικών περιοχών. Μια τρίτη ένδειξη είναι η αυξανόμενη αποδοχή από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, της καταλληλότητας των μέτρων ελέγχου των κεφαλαίων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αντί της προηγουμένως ληφθείσας σοφίας, της επικαλούμενης συναίνεσης της Ουάσιγκτον.

 

Σε όλο τον κόσμο, οι εποπτικές αρχές έχουν ωθήσει τις τράπεζες να θωρακίσουν τα στοιχεία του ενεργητικού τους και να μεγιστοποιήσουν το δανεισμό στα αντίστοιχα δικαιοδοτικά όργανα, πιέζοντας σε μερικές περιπτώσεις για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων που προηγουμένως διεξήγαν μέσω των υποκαταστημάτων τους. Σε διάφορες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, οι τράπεζες που εδρεύουν σε αυτές ενθαρρύνονται να αυξήσουν τις αγορές κρατικού χρέους. Η «χρηματοπιστωτική καταστολή», μια έκφραση που εδώ και καιρό αφορούσε μόνο τους ιστορικούς της οικονομίας, έχει επανέλθει στο mainstream οικονομικό λεξιλόγιο. Αυτές οι εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές στην ευρωζώνη, όπου οι χώρες είναι επί της αρχής δεσμευμένες να είναι πλήρως ανοιχτές στις ροές κεφαλαίων, αλλά όπου μια απότομη στροφή από τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση στο χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό, έχει αναγνωριστεί από τις αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εξελίξεις δεν είναι σε καμία περίπτωση μοναδικές για την Ευρώπη και οι παραλλαγές των ίδιων θεμάτων έχουν παρατηρηθεί στις περισσότερες, εάν όχι σε όλες, τις κύριες οικονομικές περιοχές.

 

Ταυτόχρονα, το πριν από την κρίση momentum για τον εναρμονισμό των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων, έχει πέσει πάνω σε εμπόδια στις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση για την υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοπιστωτικής Αναφοράς, τα οποία είχαν εγκριθεί για τις ξένες εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ το 2007 και φαινόταν ότι ήταν στα πρόθυρα επέκτασης το 2008. Σε ένα άλλο παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υπερασπίστηκε και προώθησε την παγκόσμια χρήση του Συμφώνου της Βασιλεία ΙΙ σχετικά με τα πρότυπα για τα κεφάλαια στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, τώρα φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει μια νομοθεσία που η Επιτροπή Βασιλείας έχει ουσιαστικά κρίνει ως μη συμβατή με τη νέα Βασιλεία ΙΙΙ που εγκρίθηκε το 2010. Σχετικά με τη συζήτηση της G20 για τις παγκόσμιες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα, η μεταρρύθμιση συχνά φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στην πολιτική, ιδιαίτερα στην περίοδο μετά από την κρίση παρά πριν από την κρίση.

 

Η νέα πραγματικότητα δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τις αρχές χάραξης πολιτικής της Ασίας. Η Ασία έχει επωφεληθεί από τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, και εισέρχεται σε νέα φάση στην οποία η διασυνοριακή χρηματοπιστωτική διαφάνεια μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε καλύτερη κατανομή του κεφαλαίου και ευνοώντας τη διάδοση αποτελεσματικών μηχανισμών χρηματοδότησης. Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικές αρχές χάραξης πολιτικής έχουν αναμφισβήτητα έννομο συμφέρον για τη συνέχιση ή ακόμη και την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ενοποίησης. Μέχρι πρόσφατα, μπορούσαν να λάβουν ως δεδομένο ότι μια τέτοια ενοποίηση θα συνεχιζόταν ως μια φυσική εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής διαφάνειας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες μαζί κυριαρχούν τους παγκόσμιους αυτούς οργανισμούς, που επηρεάζουν περισσότερο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη: το ΔΝΤ, το Συμβούλιων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ή το σύμπλεγμα της Βασιλείας γύρω από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

 

Αλλά αυτή η παραδοχή ότι η Δύση θα ηγηθεί μιας περαιτέρω διασυνοριακής διαφάνειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη. Ως συνέπεια, οι ασιατικές αρχές ίσως θα πρέπει να αναλάβουν μια πιο εξέχουσα ηγετική θέση στις συζητήσεις για την χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση παγκοσμίως, ώστε να εξασφαλιστεί πως η ώθηση προς την οικονομική ενοποίηση παγκοσμίως, δεν αναστρέφεται. Αυτό θα ήταν μια νέα κατάσταση. Ορισμένοι Ασιάτες φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να αισθάνονται καλά προετοιμασμένοι για αυτό, αλλά ακόμη κι έτσι, μπορεί να βρουν ότι είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις.

 

 

*Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/923-global-financial-reform-and-cross-border-integration-asian-leadership-needed/

Πηγή: capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s