Gallery

Ποιός είναι ο Σοφοκλής Ξυνής, των ΙΕΚ Ξυνή, που εξαπατούσε το ΙΚΑ και διώκεται για κακούργημα

Είναι ο άνθρωπος που πέτυχε διακανονισμό να ξεπληρώσει τα χρέη του στο ΙΚΑ σε 400 χρόνια! Με ισχυρές γνωριμίες και πολιτικές «πλάτες» ο πρόεδρος των ΙΕΚ Ξυνή διώκεται από χθες για κακούργημα από κοινού με τη σύζυγό του Αθηνά και την κόρη του Αικατερίνη, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε εις βάρος τους η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου για χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων και σειρά οικονομικών και φορολογικών παραβάσεων. Τατόχρονα τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

 

Πόσα χρόνια κλέβει το ΙΚΑ ο Σοφοκλής Ξυνής;

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπόθεση Ξυνή απασχολεί την επικαιρότητα και τη δικαιοσύνη. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν τον Οκτώβριο 2012 όταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης αποκάλυψε στη Βουλή ότι το ΙΚΑ έκανε τον σκανδαλοδέστερο διακανονισμό όλων των εποχών με τον Σοφοκλή Ξυνή.

 

Eιδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης με θέμα τον «Διακανονισμό Ασφαλιστικών Εισφορών σε Εταιρείες με οφειλές άνω των 300.000 ευρώ», ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προσκόμισε το επίμαχο έγγραφο στον υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση, μεγαλοοφειλέτης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, φέρεται να πέτυχε, με βάση τον Ν. 3943/2011, έναν διακανονισμό με τον οποίον θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του σε 4.700 δόσεις!

 

Δόσεις στο ΙΚΑ για 400 χρόνια

 

«Έχω στα χέρια μου -υπογλώσσιο πήραμε όταν το είδαμε- έγγραφο που δείχνει ότι κάποιος πέτυχε 4.700 δόσεις, με τελευταία δόση στις 31.03.2404», είχε πει στην επιτροπή ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος εξήγησε πως οι διακανονισμοί για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ γίνονται με απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός δήλωσε πως: «Θα πρέπει να περιέλθει σε γνώση δική μας και να πάμε στη διοίκηση του ΙΚΑ να ρωτήσουμε τι είναι αυτό. Το ζήτημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από τη διοίκηση του ΙΚΑ, της αυστηρότερης δυνατής».

 

Η οργίλη διάψευση του ΙΚΑ και του ΙΕΚ

 

Με ανακοίνωσή του τότε το ΙΚΑ διέψευσε τα περί ρύθμισης οφειλών σε βάθος 400 ετών. Το Ίδρυμα έκανε λόγο για κατασκευσμένα ψεύδη και ανέφερε ότι βάσει του συγκεκριμένου νόμου του 2011 οι ενταγμένες στη ρύθμιση επιχειρήσεις οφείλουν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε 36 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 400 χρόνια.

Αλλά και το ΙΕΚ Ξυνή διέψευσε τα περί ρύθμισης-μαμούθ και στο σάιτ του έγραφε:

 

«Πώς αποδεικνύονται τα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΨΕΥΔΗ για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, που προέρχονται από τον ανταγωνισμό

 

Διαβάστε την απάντηση από την επίσημη Πολιτεία (ΙΚΑ)…

 

Παρακαλούμε να επανορθώσετε για τα ψεύδη που σας εδόθησαν για δημοσίευση, και αφορούν σε δήθεν «χαριστική» ρύθμιση οφειλών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ στο ΙΚΑ «για 400 χρόνια», κατεβάζοντας άμεσα όλα τα σχετικά δυσφημιστικά δημοσιεύματα για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

 

Υπόψιν ότι στην επίσημη απάντησή του, το ΙΚΑ κάνει λόγο για «κατασκευασμένο ψεύδος».

 

Παρακαλούμε να αποσυρθούν τα ψευδή δημοσιεύματα (αν υπάρχουν ακόμη) και να αναρτήσετε στον ιστότοπό σας, αυτούσια, την απάντηση του ΙΚΑ, μαζί με τον τίτλο του παρόντος»

 

Κακούργημα (και φυλακή;)

 

Mε διάταξη της εισαγγελέως απαγορεύτηκε χθες η έξοδος του Σοφοκλή, της Αθηνάς και της Αικατερίνης Ξυνή από τη χώρα. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι πλαστογραφία μετά χρήσεως εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και επισύρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

 

Η εισαγγελέας, αφού ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά με τις πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο εκπαιδευτικός όμιλος με σκοπό να εισπράττει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το Δημόσιο, προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης, ενώ εξέδωσε και διάταξη δημοσιοποίησης των στοιχείων των κατηγορουμένων.

 

Η έρευνα, πάντως, συνεχίζεται τόσο σε ασφαλιστικό όσο και φορολογικό επίπεδο, προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς διαστάσεις των παραβάσεων αλλά και να εντοπιστούν οι ενδεχόμενες ευθύνες υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών που κατήρτισαν τις ασφαλιστικές ενημερότητες, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον εκπαιδευτικό όμιλο να εξασφαλίζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ακόμη και επιδοτήσεις από το Δημόσιο, μέσω της συμμετοχής του σε διάφορα προγράμματα.

 

Γνωστοί απατεώνες

 

Ο Κώστας Βαξεβάνης στο περιοδικό HOT DOC είχε αποκαλύψει πριν από δύο μήνες σε άρθρο με τίτλο «ΞΥΝΗ πολιτική σαλάτα» και δεύτερο άρθρο με τίτλο «Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Νομοθετικά Τερτίπια και Διοικητικά Κόλπα, Έκανε ρυθμίσεις χωρίς νόμο σε 53 επιχειρήσεις» ότι το ΙΚΑ έκανε παράτυπα ρυθμίσεις σε μεγαλοοφειλέτες, με πρώτο το ΙΕΚ Ξυνή, στο οποίο ρύθμισε χρέη για 400 χρόνια.

 

Το ΙΕΚ τότε απέρριπτε τις κατηγορίες και άφηνε αιχμές για τους δήθεν ανταγωνιστές του:

 

«Παρά την επίσημη απάντηση του ΙΚΑ -η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα δημοσιεύτηκαν περί «χαριστικής ρύθμισης οφειλών στο ΙΚΑ για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, για 400 χρόνια!», χαρακτηρίζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα ως «κατασκευασμένο ψεύδος»- η συκοφαντική δυσφήμιση από πλευράς του κ. Κώστα Βαξεβάνη στο περιοδικό HOT DOC καλά κρατεί, δίνοντας λύση στην εύλογη απορία εάν πρόκειται για στοχευμένη επίθεση στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ή είναι απλά ένα ακόμα «δημοσιογραφικό θέμα»…

 

Η πλάστιγγα γέρνει προφανώς στην πρώτη εκδοχή: ότι πρόκειται δηλαδή, για στοχευμένη επίθεση, και όχι για ένα δημοσιογραφικό θέμα, με δημοσιογραφικά δεοντολογική προσέγγιση.

 

Και αυτό γιατί, πρώτον:

 

Μετά το πρώτο δημοσίευμα στο HOT DOC του κ. Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο «ΞΥΝΗ πολιτική σαλάτα» (20-9) για τη δήθεν «χαριστική ρύθμιση στο ΙΚΑ για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ», με δήθεν «αποδεικτικά έγγραφα» και την άκριτη αναδημοσίευσή του σε πλήθος blogs και sites του διαδικτύου (χωρίς να διασταυρώσουν την εγκυρότητα και αλήθεια του δημοσιεύματος, όπως θα όφειλαν!), η επίσημη Πολιτεία –το ίδιο το ΙΚΑ- σε επίσημο δελτίο Τύπου κατέρριψε τα εν λόγω δημοσιεύματα, αποκαλώντας τα χαρακτηριστικά «κατασκευασμένο ψεύδος», και παραθέτοντας όλες τις παραμέτρους της πραγματικής διαδικασίας ρύθμισης.

 

Δεύτερον:

 

Μετά την πρώτη επίσημη απάντηση της Πολιτείας (ΙΚΑ), η οποία δικαιώνει πλήρως τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, έρχεται και δεύτερο δημοσίευμα στο HOT DOC του κ. Κώστα Βαξεβάνη, με τίτλο «Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Νομοθετικά Τερτίπια και Διοικητικά Κόλπα, Έκανε ρυθμίσεις χωρίς νόμο σε 53 επιχειρήσεις» (18-10), στο οποίο 3σέλιδο, μάλιστα, «ρεπορτάζ», όλο το κείμενο, τα συνοδευτικά δήθεν «αποδεικτικά έγγραφα» και οι λεζάντες που τα συνοδεύουν, κάνουν λόγο ΜΟΝΟ για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ: μόνο για ΜΙΑ επιχείρηση, δηλαδή, από τις 53 που αναφέρει ο τίτλος του ρεπορτάζ!

 

Και σε αυτό το σημείο προκύπτουν ακόμα 3 ερωτηματικά:

 

Γιατί, εφόσον το «ρεπορτάζ» αφορά στα δήθεν «νομοθετικά τερτίπια του Ροβέρτου Σπυρόπουλου για 53 επιχειρήσεις», στο 3σέλιδο θέμα περιγράφεται μόνο η ρύθμιση για τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, πλην μικρών αναφορών στα κόμματα –ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ- και σε 3 άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν κατονομάζονται στο «ρεπορτάζ»;

 

Γιατί το «ρεπορτάζ» του HOT DOC δεν αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις δήθεν «παρατυπίας», πλην μιας «αντιπροσωπείας αυτοκινήτων», μιας «επιχείρησης οδικής βοήθειας» και μιας «ναυπηγικής εταιρείας γνωστής οικογένειας μουσικών» -που δεν κατονομάζει!- παρά κάνει… «φύλλο και φτερό» ό,τι έχει να κάνει με την «υπόθεση Ξυνή» (ή «εταιρεία Ξυνή», όπως την αναφέρει); Είναι αυτό το ρεπορτάζ του HOT DOC προϊόν αντικειμενικής δημοσιογραφίας;

 

Γιατί, τέλος, σε όλη τη διάρκεια της «έρευνάς» του για το θέμα των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, ο κ. Κώστας Βαξεβάνης δεν μπήκε καν στον κόπο να φιλοξενήσει στο «ρεπορτάζ» του και την αντίθετη άποψη, εν προκειμένω, κάποιου εκπρόσωπου των ΙΕΚ ΞΥΝΗ; Υπηρετεί, παρουσιάζοντας το θέμα μονόπλευρα, τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας…;

 

Το αντίθετο μάλλον… Επιμένει στη συκοφαντική δυσφήμιση των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, με όλα τα χαρακτηριστικά στοχευμένης επίθεσης, αναγκάζοντας το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω του διοικητή του, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, να απαντήσει για δεύτερη φορά, για το ίδιο θέμα, διαψεύδοντάς το.

 

Η απάντηση του διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου στο HOT DOC (η οποία και δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού) :

 

Διέψευσε και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

 

«Αγαπητό HOT DOC, επειδή συνεχίζεις να σχολιάζεις την ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σχετικά με την εμφανιζόμενη ρύθμιση οφειλών σε επιχείρηση σε βάθος 400 ετών», εννοεί τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, «θέλω για τελευταία φορά για αυτό το θέμα να επισημάνω τα παρακάτω:

 

Αυτή η ρύθμιση δεν έχει υπάρξει ποτέ. Η αξιοποίηση της ρύθμισης παλαιών οφειλών με τον όρο πληρώνω τις τρέχουσες εισφορές και επιπλέον το 20% των τρεχουσών εισφορών λήγει με βάση το νόμο στις 31/12/2013.

 

Η αμέλεια ή η λαθεμένη ενέργεια ή η ενδεχόμενη αυθαίρετη ενέργεια υπάλληλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να διαιρέσει το συνολικό ποσό οφειλής μιας και μόνης επιχείρησης, που είχε ενταχθεί νόμιμα στη ρύθμιση του λεγόμενου διακανονισμού, με το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των μηνιαίων εισφορών αυτής της επιχείρησης, χωρίς να διευκρινίζει ότι αυτό ισχύει για 12 μόνο μήνες και όχι για 400 χρόνια, αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί ο συνολικός θόρυβος και η παρεξήγηση.

 

Με 2 έως τώρα ανακοινώσεις η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το μόνο που πράττει είναι να προασπίζει την αλήθεια.

 

Δεν κατανοούμε γιατί αυτό ενοχλεί.

 

Τέλος, επειδή εμπλέκετε και τα κόμματα και την παλαιά ιδιότητά μου ως γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ σας διαβεβαιώνω για τελευταία φορά τα παρακάτω.

 

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ έχουν αξιοποιήσει, όπως άλλες 120.000 οικονομικές επιχειρήσεις, τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

 

Ελπίζω αυτή τη φορά να μπόρεσα να σας δώσω, το έχω κάνει άλλωστε και στις τηλεφωνικές μας συνομιλίες, με πληρότητα όλες τις πλευρές και τις πτυχές αυτού του θέματος.

 

Ελπίζω με την ως άνω διευκρίνιση να έχουν δοθεί απαντήσεις στο σύνολο των ερωτημάτων σας».

 

Ροβέρτος Σπυρόπουλος

 

Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

 

Χρωστούσαν και αδιαφορούσαν

 

Εντύπωση όμως προκαλούν και οι φορολογικές οφειλές ύψους εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες έχουν τα μέλη της οικογένειας Ξυνή προς το ελληνικό δημόσιο, τις οποίες επίσης είχε αποκαλύψει το HOT DOC. Τα μέλη της οικογένειας εκτός από τις υψηλές τους γνωριμίες, τις οποίες επιδείκνυαν δεξιά και αριστερά με κάθε τρόπο, φρόντιζαν να αψηφούν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους.

 

Όταν τον Απρίλιο του 2010 η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έλαβε εντολή να διερευνήσει δραστηριότητες που αφορούσαν τη λειτουργία του ΙΕΚ Ξυνή, οι ιδιοκτήτες του ομίλου, Σοφοκλής και Αθηνά Ξυνή, με τίποτα δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια.

 

Υψηλές γνωριμίες και «άκρες»

 

Για χρόνια ολόκληρα επιδείκνυαν τις υψηλές γνωριμίες τους με την αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο. Πρώην πρωθυπουργοί, βουλευτές υπουργοί, συχνά πυκνά κοσμούσαν με την παρουσία τους, τις εκδηλώσεις του ομίλου σκορπώντας έναν αέρα εξουσίας τόσο στον όμιλο όσο και στους ίδιους.

 

Εκτός όμως από υψηλές γνωριμίες, ο Σοφοκλής και Αθηνά Ξυνή, φρόντιζαν συστηματικά να αψηφούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο. Τόσο οι ατομικές οφειλές όσο και οι οφειλές διαφόρων εταιρειών που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους, ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

 

Καταγγελίες και στο «Ποντίκι»

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 και με τίτλο «ΙΕΚ, ΙΚΑ και άλλα κόλπα» η εφημερίδα Το Ποντίκι κατήγειλλε το ΙΕΚ Ξυνή ότι λειτουργούσε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος καταρτίζοντας και χρησιμοποιώντας πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες!

 

«Νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια λειτουργούν επί της ουσίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» έγραφε το Ποντίκι.

 

«Αυτήν τη φορά η μέθοδος δεν συνί­σταται στη δημιουργία ενός πολυδαί­δαλου συστήματος «δορυφορικών» εταιρειών με στόχο στην εισφοροδιαφυγή, αλλά στην κατάρτιση και χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων του ΙΚΑ με στόχο την εξασφάλιση ακό­μα και επιδοτήσεων από το Δημόσιο!

 

Στο στόχαστρο του ΙΚΑ, της Εισαγ­γελίας του Αρείου Πάγου (την υπόθε­ση έχει αναλάβει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου), του ΣΔΟΕ αλλά και του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται τα γνωστά εκπαιδευτήρια ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

 

Ηξερε η εισαγγελεύς από το 2010

 

Σύμφωνα με έγγραφο της Γεν. Δι­εύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Διεύθυνση Ασφάλισης – Εσόδων, Τμήμα Ελέγχου Κοινών Επιχειρήσεων του ΙΚΑ- με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2010 που αναφέρεται σε παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας από τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ, «τον Μάιο του περασμένου έτους περιήλθε σε γνώση μας ότι, για λογαριασμό επιχείρησης με την επωνυμία ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕ­ΛMAΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Α.Ε. OΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ) υφίσταται Βεβαίωση Μη Οφειλής – Ασφαλιστικής Ενημερό­τητας», που φέρεται να εκδόθηκε στις 25.5.2009 από το περιφερειακό υπο­κατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πειραιά και για την οποία υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι δεν είχε εκδοθεί νόμιμα.

 

Αμέσως κινήθηκε η διαδικασία διε­ρεύνησης της υπόθεσης με τη διενέρ­γεια έκτακτης διοικητικής επιθεώρη­σης στο περιφερειακό υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πειραιά, από το οποίο φέ­ρεται να εκδόθηκε η βεβαίωση. Από το πόρισμα της έκτακτης διοικητικής επιθεώρησης (Υ00-010/1/6.7.2010) προέκυψε ότι η επίμαχη βεβαίωση εί­ναι πλαστή.

 

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους εντοπίστη­κε «βεβαίωση μη οφειλής – ασφαλιστι­κής ενημερότητας» για λογαριασμό της επιχείρησης ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Ε. (μέλος του ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ), που φέρεται να εκδόθηκε στις 3.3.2009 από το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας και για την οποία επίσης υπήρχαν υπόνοιες ότι δεν έχει εκδοθεί νόμιμα. Ζητήθηκε άμεσα από το οικείο υποκατάστημα η διερεύνηση της υπό­θεσης και διαπιστώθηκε ότι και αυτή η βεβαίωση δεν είχε εκδοθεί νόμιμα.

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, και για τις δύο περιπτώσεις εντοπισμού μη νόμιμων βεβαιώσεων ασφαλιστι­κής ενημερότητας ενημερώθηκαν εγ­γράφως οι εισαγγελικές αρχές Πειραιά και Αθηνών. Παράλληλα συγκεκριμέ­νες επιχειρήσεις του ομίλου ΞΥΝΗ χα­ρακτηρίστηκαν ως «συνυπεύθυνες», ώστε να μην είναι δυνατή η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερό­τητας σε καμία απ’ αυτές εάν οι λοιπές δεν προβούν σε ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής τους.

 

Στην Εισαγγελία

 

Το ΙΚΑ στη συνέχεια, στις 5 Μαΐου 2011, απέστειλε προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα στο γραφείο Οικονομικών Εγκλημάτων πόρισμα ελέγχου που συντάχθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Επιθεώρη­σης της ΓΓΚΑ σχετικά με πλαστές βεβαι­ώσεις «μη οφειλής – ασφαλιστικής ενη­μερότητας» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο έλεγχος ξεκίνησε ύστερα από ανώνυ­μες καταγγελίες που έγιναν στο ΙΚΑ για το συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτή­ριο, καταγγελίες που ανέφεραν ότι με τη χρήση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων εισέπραττε χρήματα ακό­μα και από το ίδιο το Δημόσιο! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, το 2008 εισέπραξε με πλαστές ενημε-ρότητες χρήματα από το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης – ΕΔΕΤ μέσω της εταιρείας του ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙ­ΚΗ για τα προγράμματα «e-εκπαιδευείτε» και «e-γονείς» ενώ το 2009 εισέ­πραξε με παρόμοιο τρόπο χρήματα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για το πρόγραμμα «e-μηχανικοί».

 

Πολλά λεφτά για προγράμματα

 

Το ΙΚΑ προχώρησε σε έλεγχο των ανώνυμων καταγγελιών και όπως προκύπτει από το πόρισμα που έχει παρα­δοθεί στη Δικαιοσύνη μετά τα στοιχεία που προσκομίστηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε. (ΕΔΕΤ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλά­δος (ΤΕΕ), τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας, διαπιστώθηκαν τα εξής:

 

Από τα στοιχεία που προσκομίσθη­καν από το τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας, μέσω του Ολοκλη­ρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και του Εργοδοτικού Φακέλου που τη­ρείται υποχρεωτικά στο υποκατάστημα, προέκυψε ότι «μετά από αίτημα της ανωτέρω επιχείρησης χορηγήθηκε η με αριθμ. πρωτ. 0600005/21.11.2007 ασφαλιστική ενημερότητα από το Τμή­μα Εσόδων Δ’ του Τοπικού Υποκατα­στήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πλ. Ομονοίας στον κ. Παπαστεργίου Γεώργιο του Ιωάννη σύμφωνα με την από 23/11/2007 εξουσιοδότηση της Προέδρου και Δι­ευθύνουσας Συμβούλου κ. Ξυνή Αικα­τερίνης του Σοφοκλή».

«Στις 3.5.2011 η συνολική οφειλή της ανωτέρω επιχείρησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανερχόταν στο ποσό των 691.686,94 ευρώ, το οποίο προκύπτει από οφειλές κύριων εισφορών (563.692,52 ευρώ) και πρόσθετα τέλη (127.994,42 ευ-ρώ). Η ανωτέρω οφειλή αφορά κυρίως το χρονικό διάστημα από 1.9.2008 ως 31.8.2010».

Δημόσιο χρήμα

 

Από τα στοιχεία που προσκομίσθη­καν, αναφέρεται στο πόρισμα, από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογί­ας Α.Ε. (ΕΔΕΤ) προέκυψε ότι η επιχείρηση ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ – ΕΡ­ΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Ε. συμμετείχε ως φορέας εκπαίδευσης στο πρόγραμμα «e-εκπαιδευτείτε» που διεξήχθη από το ΕΔΕΤ και εισέπραξε προσκομίζοντας βεβαιώσεις «μη οφει­λής – ασφαλιστικής ενημερότητας», ως ακολούθως:

 

Στις 22.12.2008 το ποσό των 119.220,00 ευρώ, προσκομίζοντας την αριθμ. πρωτ. 1485/11.11.2008 βεβαί­ωση μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημε-ρώτητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας.

Στις 22.12.2008 το ποσό των 20.632,50 ευρώ, προσκομίζοντας την αριθμ. πρωτ. 1485/11.11.2008 βεβαί­ωση μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημε-ρότηατς του Δ’ Τμήματος Εσόδων του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας.

Στις 15.5.2009 το ποσό των 137.427,00 ευρώ, προσκομίζοντας την αριθμ. πρωτ. 1783/3.3.2009 βεβαίω­ση μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημε­ρότητας του Δ’ Τμήματος Εσόδων του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας.

Επιπλέον η επιχείρηση ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕ­ΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Ε. συμμετείχε ως φο­ρέας εκπαίδευσης και στο πρόγραμμα «e-γονείς» που διεξήχθη από το ΕΔΕΤ και εισέπραξε, προσκομίζοντας βεβαί­ωση «μη οφειλής – ασφαλιστικής ενη­μερότητας», ως ακολούθως:

 

Στις 29.6.2009 το ποσό των 21.400,00 ευρώ, προσκομίζοντας την αριθμ. πρωτ. 3563/29.6.2009 βεβαίω­ση μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημε­ρότητας του Α’ Τμήματος Εσόδων του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πλ. Ομονοίας.

Συνολικά δηλαδή η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚ­ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Ε. από το ΕΔΕΤ εισέπραξε το ποσό των 300.129,50 ευρώ.

 

Από τα στοιχεία που προσκομίσθη­καν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλά­δος (ΤΕΕ) προέκυψαν τα παρακάτω:

 

«Η επιχείρηση ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥ­ΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥ­ΔΩΝ Α.Ε. συμμετείχε ως φορέας εκπαί­δευσης στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση μηχανικών σε ειδικά θέματα δεξιοτή­των στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών» που διεξήχη από το ΤΕΕ και εισέπραξε το ποσό των 30.600,00 ευρώ στις 30.12.2009, προσκομίζο­ντας την αριθμ. πρωτ. 4389/23.7.2009 βεβαίωση μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημερότητας του Α’ Τμήματος Εσόδων του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Πλ. Ομονοίας».

 

Ενημερότητα από ανύπαρκτους υπαλλήλους!

 

Το ΙΚΑ προχώρησε σε εξονυχιστι­κό έλεγχο όλων των βεβαιώσεων μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημερότητας και όπως αναφέρεται στο πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης ήταν πλαστές και η έκδοσή τους είχε γίνει από ανύπαρκτους υπαλλήλους!

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «από τις ανωτέρω διαπιστώσεις μας και τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώσαμε συ­μπεραίνουμε ότι οι ανωτέρω βεβαιώ­σεις περί μη οφειλής – ασφαλιστικής ενημερότητας (1485/11.11.2008, 1783/3/3/2009, 3563/29.6.2009 και 4389/23.7.2009), οι οποίες φέρονται ότι εκδόθηκαν από Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι πλαστές. Οι βεβαιώσεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εισπραχθούν χρηματικά ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο».

Πηγή: iefimerida.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s