Gallery

Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς (Ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών)

Ένα απίστευτο όργιο παραχωρήσεων –που δεν ελέγχονται καν από το δημόσιο- κτηρίων, εκτάσεων και εκατομμυρίων ευρώ στα λεγόμενα ιδρύματα πρώην Ελλήνων πρωθυπουργών (από τον Ελ. Βενιζέλο μέχρι τον Κ. Σημίτη) αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα του newsbomb.gr που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, με αποκαλύψεις που σοκάρουν.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τα 6 ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, Ελευθέριου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου (ο παππούς του ΓΑΠ), Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο θείος του Κωστάκη), Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη, το 2009, όταν άρχισε η δυστυχία για τον ελληνικό λαό, πριμοδοτήθηκαν με 3.850.000 ευρώ, για τα οποία δεν έχει γίνει καν ποτέ έλεγχος πού πήγαν, ποιοι τα πήρα, πώς διατέθηκαν.

Το κράτος δεν γνωρίζει ποια είναι η ακριβής εικόνα των οικονομικών των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών, ποια δάνεια έχουν συνάψει και με ποιες εγγυήσεις, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανένας επίσημος οικονομικός απολογισμός, ούτε καν για τις κρατικές επιχορηγήσεις που αυτά έχουν εισπράξει κατά το παρελθόν. Ο λόγος; Τα ιδρύματα αυτά βάσει των καταστατικών τους «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, έχουν πλήρη διαχειριστική αυτονομία και εξαιρούνται του Α.Ν. 2039/1939». Με απλά λόγια, μπορούν να εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς την υποχρέωση να δίνουν λογαριασμό στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Οι μοναδικές επίσημες πληροφορίες, που υπάρχουν για τα οικονομικά των ιδρυμάτων αυτών, αφορούν μόνο την περίοδο 2007-2009 και αυτές είναι ελλιπέστατες. Είναι άγνωστο τα προηγούμενα χρόνια ποια ποσά μπήκαν στο «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελ. Βενιζέλος», στο «Πνευματικό Ίδρυμα Γ. Παπανδρέου», στο «Ίδρυμα Κ. Καραμανλής», στο «Ίδρυμα Α. Παπανδρέου» και στο «Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης».

Το 2009 με σχετική απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, στα επιχορηγούμενα ιδρύματα προστέθηκε και το «Ίδρυμα Κ. Σημίτη».

Για την περίοδο 2007-2009 τα πέντε ιδρύματα Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη έλαβαν από τα κρατικά ταμεία από 725.000 ευρώ έκαστο. Το ίδρυμα Κ. Σημίτη έλαβε 225.000 ευρώ. Σύνολο για τα έξι ιδρύματα τη διετία 2007-09 3.850.000 ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr

——————————————————————–

Λεφτά για το λαό χαρίστηκαν σε ιδρύματα πρώην

 

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αλλά και από τα ταμεία του υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών, της Βουλής, από τα έσοδα των Κρατικών Λαχείων και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας μοιραζόντουσαν μέχρι το 2009 μεγάλα χρηματικά ποσά για τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.

Και για όλο αυτό το χορό των εκατομμυρίων δεν γινόταν ποτέ διαχειριστικός έλεγχος.

Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου είχε παραδεχτεί στη Βουλή ότι τα ιδρύματα αυτά (Ελ. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη) λάμβαναν τις ετήσιες επιχορηγήσεις καταθέτοντας μόνο προϋπολογιστικές μελέτες.

Όταν το 2010 τους ζητήθηκε να προσκομίσουν και απολογιστικά στοιχεία, σύμφωνα με την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου διαπιστώθηκε ότι «στην πλειονότητά τους τα ιδρύματα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν μέσω αποθεμάτων και εύλογων περικοπών στις βασικές τους ανάγκες». Από τότε το θέμα παρέμεινε απλώς στη διαπίστωση. Και σε μία εποχή που από τους απλούς πολίτες απαιτείται μέχρι και η αναδρομική επιστροφή του εφάπαξ, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει έλεγχο του δημοσίου χρήματος που έχουν εισπράξει τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.

Τα ιδρύματα αυτά έχουν επίσης το δικαίωμα συμμετοχής σε κοινοτικά προγράμματα, στα οποία το 80% της χρηματοδότησης καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 20% από εθνικούς πόρους.

Για τη συμμετοχή τους σε αυτά το ίδρυμα καταθέτει σχετική αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο ή στη βουλή και το υπουργείο επιλέγει τότε μέσω διαγωνισμού τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή τους φορείς που θα υλοποιήσουν το έργο. Με τον τρόπο αυτό, κοινοτικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ περνούν μέσω των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών σε ιδιώτες με τις ευλογίες των εκάστοτε υπουργών. Ούτε για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία καθώς τα ιδρύματα αυτά «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας». Και ο χορός καλά κρατεί μεταξύ ημετέρων, εργολάβων.

Παράλληλα, σε αρκετά από τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών έχουν παραχωρηθεί με τη μεσολάβηση αρμόδιων υπουργών (Β. Βενιζέλου, Γ. Βουλγαράκη και άλλων) δωρεάν δημόσια ακίνητα και γη τόσο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (στο ίδρυμα Μητσοτάκη) όσο και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο Ξενία της Αχαΐας στο ίδρυμα Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Αλλά γι’ αυτές τις δύο εξαιρετικά αποκαλυπτικές υποθέσεις αποκλειστικό ρεπορτάζ στο newsbomb.gr τη Δευτέρα.

Πηγή: newsbomb.gr

————————————————————————–

«Δώρο» Βενιζέλου στον Μητσοτάκη αρχαίο νεκροταφείο

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

-Αρχαίος χώρος στο κέντρο της Αθήνας (στον Κεραμικό, σε σημείο που έχουν ταφεί επιφανείς άνδρες της Αρχαιότητας) και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο «Ξενία» κοντά στην Πάτρα προσφέρθηκαν σαν δώρα στα ιδρύματα Μητσοτάκη και Γ.Α. Παπανδρέου.

Οι παραχωρήσεις αυτές έγιναν επί υπουργίας Βενιζέλου στο υπουργείο Πολιτισμού (και στη δεύτερη φάση επί υπουργίας Βουλγαράκη) και το Ξενία παραχωρήθηκε στο ίδρυμα Παπανδρέου επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Ψαρομηλίγκου 30, στην είσοδο του Κεραμεικού, το οποίο παραχωρήθηκε δωρεάν το 2001 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε δεύτερη παραχώρηση στο Ίδρυμα, διπλανού οικοπέδου επί της οδού Ψαρομηλίγκου 32 για να χρησιμοποιηθεί αυτό σαν αυλή του ιδρύματος Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη περιοχή τη δεκαετία του 1980 είχε απαλλοτριωθεί και έγιναν αρχαιολογικές έρευνες για να διαπιστωθεί η ακριβής τοποθεσία του «Δημοσίου Σήματος» δηλαδή του αρχαίου νεκροταφείου, στο οποίο ενταφιάζονταν επιφανείς προσωπικότητες (Λυκούργος, Πλάτων κ.ά.) της αρχαίας Αθήνας.

Έτσι, όταν το 2007 το ίδρυμα Μητσοτάκη υπέβαλε αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με το οποίο ζητούσε και ένα ακόμα διπλανό δημόσιο οικόπεδο (επί της οδού Σαλαμίνος 4) για να επεκτείνει τον προαύλιο χώρο του πέρα από κάθε λογική το ΚΑΣ συμφώνησε με το αίτημα του ιδρύματος Μητσοτάκη για να ακολουθήσει και η τυπική παραχώρησή του επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στην ίδια γειτονιά, τον Κεραμεικό βρίσκεται και το ακίνητο του ιδρύματος Γ. Α. Παπανδρέου. Αυτό το νεοκλασικό υπέροχο κτίριο επί των οδών Πειραιώς 83 και Σαλαμίνος είχε παραχωρηθεί δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούνιο του 1991 επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη και υπουργίας του αείμνηστου Τζαννή Τζαννετάκη.

Στο ίδρυμα Γ.Α. Παπανδρέου έχει παραχωρηθεί το ξενοδοχείο «Ξενία Καλετζίου» της Αχαΐας. Η παραχώρηση έγινε τον Ιανουάριου του 2004 επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη, όταν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ενάμισι μήνα πριν από τις Εθνικές Εκλογές και ανέφερε ότι: «Το Ξενία Καλετζίου Αχαΐας (ξενώνας «Ερύμανθος») και περιβάλλον χώρος συνολικής έκτασης 8.666 τ.μ. όπως αυτό εμφανίζεται σε τοπογραφικό διάγραμμά της «ελληνικά τουριστικά ακίνητα ΑΕ» παραχωρείται στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Πνευματικό Ίδρυμα Γ. Α. Παπανδρέου».

Η ονομαστική του αξία προσδιορίζεται περίπου σήμερα στο 1,5 εκατ. ευρώ κι όταν το θέμα είχε φθάσει στη Βουλή το 2010 οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος τότε είχαν υποστηρίξει ότι το ξενοδοχείο τούς παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη για να «απαλλαγεί» ο ΕΟΤ από το βάρος του.

Σε όλες τις περιπτώσεις δωρεών προς τα ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ουδείς επίσημος διαχειριστικός έλεγχος.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά:

Χάρισαν το Κρατικό “ΞΕΝΙΑ” στη Μαργαρίτα Παπανδρέου !!!

Ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών: εμείς τα πληρώνουμε

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s