Gallery

Δυστυχώς (;) …Αλέξης

Μερικές σκέψεις

 1. Από τους πολιτικούς αρχηγούς, προσωπικό πολιτικό «κεφάλαιο» – απήχηση σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες διαθέτει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.
 2. Η μετακίνηση του Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο των μνημονιακών δυνάμεων, αφαίρεσε από τους αντιπάλους του, το πολιτικό υπόβαθρο της εκλογικής παρουσίας τους και μετέβαλλε το δίλημμα των εκλογών από το ναι ή όχι στο μνημόνιο, στο ποιός είναι ο καλύτερος διαχειριστής του.
 3. Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη συντριπτικά εκφράσει την απέχθειά τους προς «όσους μας έφεραν εδώ», δηλαδή το παλαιό προσωπικό, προς το οποίο αντιδιαστέλλει την παρουσία του ο κ. Τσίπρας, με το στέρεο επιχείρημα, «δεν κυβερνούσα εγώ 40 χρόνια, αλλά αυτοί».
 4. Οι απώλειες που υφίσταται προς τα αριστερά του, έχουν ως σημείο αναφοράς τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ των ποσοστών 3-4%. Επιπροσθέτοως, το εναπομείναν αντιμνημονιακό αριστερό «μπλοκ», μόνο «μπλοκ» δεν είναι, διακρινόμενο από διάσπαση δυνάμεων και αδυναμία ισχυρής ηγεσίας, ικανής να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.
 5. Το εκλογικό σώμα έχει πλέον, μέσα από τη σταδιακή αποδόμηση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, μετατραπεί σε ένα ψυχολογικό και ιδεολογικό «πολτό», χωρίς καμιά ουσιαστική πρόσδεση και σταθερότητα.
 6. Το εκλογικό σώμα ενστικτωδώς κατευθύνεται – μέσα από εικόνες και όχι κριτική προσέγγιση – προς το «νέο» και εκ τούτου «άφθαρτο», όπως αυτό αυτοπροσδιορίζεται, χωρίς να διαψεύδεται μάλιστα από τους αντιπάλους του. Κατ’αυτό τον τρόπο συντηρείται το «ηθικό πλεονέκτημα» στην πλευρά του κ. Τσίπρα.
 7. Οι εκλογικοί μηχανισμοί των παραδοσιακών κομμάτων – πλην ΚΚΕ – έχουν καταρρεύσει. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν ακόμη σφρίγος και ζωντάνια, ιδίως σε κοινωνικό επίπεδο και μάλιστα στις νεώτερες ηλικιακά ομάδες.
 8. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων δεν μέμφεται τον κ. Τσίπρα, για τη στροφή του προς το μνημόνιο, διότι έχει εμπεδωθεί ότι «τα μνημόνια» είναι μονόδρομος. Ουδείς δε εξ αυτών τον ψήφισε τον Ιανουάριο για να οδηγήσει τη χώρα εκτός του ευρώ.
 9. Διψήφια ποσοστά εκλογέων αποφασίζουν πλέον τις τελευταίες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες ή ακόμη και ενόσω είναι ανοιχτές με κριτήρια εξωλογικά, χωρίς δε να αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους στους ήδη απονομιμοποιημένους δημοσκόπους.
 10. Το επιχείρημα της απίθανης αυτοδυναμίας δεν είναι βέβαια ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να παρακινήσει αρκετούς να δώσουν μαι ευκαιρία «και σε αυτόν».
 11. Σε εκτεταμένα τμήματα του εκλογικού σώματος έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας όρθωσε ανάστημα και διαπραγματεύθηκε σκληρά, παρ’ ότι στο τέλος κάτω από ένα …πρωτοφανή εκβιασμό έσωσε την χώρα και …την παρτίδα υπογράφοντας το μνημόνιο.
 12. Το 3ο μνημόνιο δεν είναι χειρότερο ή καλύτερο από τα προηγούμενα. Το εκλογικό σώμα θα αποφανθεί όταν το βιώσει στην καθημερινότητά του, μετά τις εκλογές και θα το βρει – ως τρέχον – χειρότερο των προηγούμενων.
 13. Η στήριξη των ΜΜΕ στα παλαιά κόμματα και οι εμφανίσεις φθαρμένων στελεχών των παλαιών κομμάτων, ενισχύει την εικόνα του κ. Τσίπρα.
 14. Η λαϊκή φιγούρα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και η προσπάθειά του να συσπειρώσει δυνάμεις με τις παραδοσιακές μεθόδους, διευκολύνουν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ηγεμονεύσει στον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο.
 15. Η ανάγκη των παλαιών κομμάτων να υπερασπισθούν τα κυβερνητικά πεπραγμένα τους, περιορίζει την πιθανότητα να αποκτήσουν και μελλοντικά.
 16. Στη μάχη των αριθμών ο κ. Τσίπρας αντιτάσσει τη δύναμη της ελπίδας.΄
 17. Το έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδιάμεσα στελέχη που θα εκπροσωπούσαν την εκλογική βάση που εν μια νυκτί μετακινήθηκε από το ΠΑΣΟΚ σε αυτόν, πιθανόν θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα με την αδιαμεσολάβητη σύνδεση του κ. Τσίπρα μαζί της.

 

Το κλειδί των εκλογών είναι η πιθανότητα του κ. Τσίπρα να συντηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω την κοινωνική δυναμική του. Εαν δεν το καταφέρει θα οδηγηθούμε σε μια κατακερματισμένη Βουλή και σε σειρά, μάλλον, βραχύβιων κυβερνήσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν, μέσα από μια τακτική ήττα, τη στρατηγική νίκη του κ. Τσίπρα.

Εαν επιτύχει να αυξήσει αυτή τη δυναμική του, θα ενισχύσει καίρια και την ηγεμονία του στον ευρύτερο κεντρώο χώρο, συρρικνώνοντας τις επιδόσεις όσων τον νέμονται. Σε αυτή την περίπτωση ίσως μετανοήσει για την εβδομάδα 20-27 Σεπτεμβρίου που απώλεσε, καθώς η αυτοδυναμία δεν αποκλείεται ακόμη, αν και σήμερα δείχνει λιγότερο πιθανή.

Advertisements

One response to “Δυστυχώς (;) …Αλέξης

 1. Συμφωνώ και επικροτώ ότι το εκλογικό σώμα έχει μετατραπεί σε σε ένα ψυχολογικό και ιδεολογικό πολτό χωρίς καμμία ουσιαστική πρόσδεση και σταθερότητα.
  Δεδομένου αυτού είναι αδιανόητο να προκύψει μία κυβέρνησης σωτηρίας και αναγέννησης του ελληνικού κράτους.
  Θεωρώ ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα είναι αποδεδειγμένα ανίκανο – μετά από πέντε εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία έξι χρόνια – να δώσει λύση άπαξ.
  Θεωρώ ότι σε αυτές τις εκλογές το πολιτικό σύστημα «παίζει τα ρέστα του» για να επιβιώσει ως έχει, για να μην βγει η αλήθεια στην επιφάνεια (σκάνδαλα, διαπλοκή, πελατεία).
  Καλή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για διάκριση του παλιού από το νέο αλλά σύντομα θα αποδειχθεί ότι όλα τα σημερινά κόμματα εκτός και εντός βουλής είναι παλιά.
  Θεωρώ ότι από δω και πέρα θα έχουμε σύντομες κυβερνήσεις κάποιων μηνών ώστε να αποδειχθεί η ανικανότητα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Η οριστική κατάρρευση του υπάρχοντος συστήματος είναι η απαρχή της λύσης.

  Όσο δε λένε την αλήθεια που είναι
  – η Ελληνική οικονομία είναι μία ανοικτή και καπιταλιστική οικονομία
  – η επίτευξη αύξησης του ΑΕΠ όχι με φούσκες και λογιστικά κόλπα αλλά με πραγματική οικονομία καθώς και η μείωση των δαπανών (κρατικών και ιδιωτικών) ώστε το απόθεμα να χρησιμοποιείται για τα ελλείματα, τα δάνεια, τις επενδύσεις και εν γένει την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων με δικά μας λεφτά και όχι δανεικά
  – η άμεση εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων πρώτα του κράτους προς τον πολίτη και στη συνέχεια του πολίτη προς το κράτος, ισότιμα και ισόνομα
  – η άμεση αξιολόγηση του κρατικού τομέα (υπηρεσιών και προσωπικού)
  – η δημιουργία ελληνικής συνείδησης – ο πολίτης να αγαπά και να ενδιαφέρεται για το κράτος του
  – η δημιουργία εντελώς νέων θεσμών που θα είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από όλους τους πολίτες
  – η ουσιαστική και όχι η τυπική ανεξαρτησία των 4 εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και τύπος)
  – η καθολική εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών προσαρμοσμένων στα ελληνικά δεδομένα χωρίς να μεταβάλλεται το πνεύμα του νομοθέτη των οδηγιών αυτών
  – η δημιουργία του νέου ελληνικού κρατικού μηχανισμού (νέα δημιουργία κρατικών θεσμών, νέα δημιουργία ανεξαρτήτων αρχών, νέα δημιουργία κρατικών υπηρεσιών και επιτροπών, νέα δημιουργία ελεκτικών μηχανισμών, νέα δημιουργία ανεξάρτητης αρχής παρακολούθησησης και αξιολόγησης της λειτουργίας όλου του κρατικού τομέα, νέα οργανογράμματα με πλήρη περιγραφή θέσεων, αρμοδιοτήτων, ρόλων και αποτελεσμάτων, πλήρη εισαγωγή της πληροφορικής)
  – ο πολίτης να μην έρχεται σε καμμία περίπτωση σε προσωπική επαφή με το κρατικό λειτουργό για οποιοδήποτε θέμα του αλλά μόνο μέσω διαδικτύου
  – η δημιουργία νέων νόμων απλών, κατανοητών από οποιονδήποτε πολίτη και η διαγραφή όσων δεν εφαρμόζονται
  – η εφαρμογή των νόμων από όλους για όλους – όχι διακρίσεις, όχι εξαιρέσεις, όχι στρεβλώσεις – ΙΣΟΝΟΜΙΑ
  – η καθολική διάκριση του ρόλου του ιδιωτικού και κρατικού τομέα
  – η υγιής λειτουργία του κρατικού, ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα
  – όχι άλλες δαπάνες του κρατικού μηχανισμού για υποστήριξη, ενίσχυση του ιδιωτικού και τραπεζικού τομέα

  ΦΩΣ στο τούνελ δεν πιστεύω ότι θα δούμε.

  Κατά τη γνώμη μου, η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει έναν εθνικό στρατηγικό στόχο για τα επόμενα 40 χρόνια που θα είναι η συνεχής παρουσία του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας γιατί από ότι έχει φανεί θα έρθουν και άλλα μνημόνια τα οποία δεν θα μας δοθούν αν δεν μας έχουν ανάγκη.

  Cos.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s