Gallery

«Πάρτε καλή απόφαση για την ΑΕΚάρα μας»

«Σκηνές ροκ στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας! Περισσότεροι από 100 οπαδοί της ΑΕΚ που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία εισέβαλαν στο κτίριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ένωσης και κατά των ανθρώπων της ομοσπονδίας. Πέταξαν αντικείμενα και μετά αποχώρησαν…» (από το sport-fm.gr)

Ποιά είναι αυτή η «καλή απόφαση» που διεκδικούν με «κάθε τρόπο» οι οπαδοί της ΑΕΚ; Να επιτραπεί στην ομάδα τους να κάνει μεταγραφές και να συνεχίσει την πορεία της ομαλά. Για να το καταλάβουμε όλο αυτό, ας δούμε τα δεδομένα.

Η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΚ (ΠΑΕ ΑΕΚ) είναι πριν απ’ όλα εταιρεία. Η εταιρεία αυτή οφείλει χρήματα σε Δημόσιο και ιδιώτες, εμώ έχει ήδη τύχει μιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία, που την απάλλαξε από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να το πούμε απλά, η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΚ χρωστά στην εφορία, σε εργαζομένους της (υπαλλήλους και ποδοσφαιριστές) και δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Οι μέτοχοί της αποφάσισαν ότι δεν πληρώνουν πλέον κανένα, διότι η διαχείριση που έκαναν οι διοικήσεις που οι ίδιοι όρισαν φόρτωσαν την εταιρεία τους με χρέη τα οποία δεν προτίθενται να καλύψουν.

Η Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΚ – όπως και πολλές άλλες – έχει χρέη που δεν μπορεί να καλύψει. Η διαφορά της με οποιαδήποτε άλλη «κοινή» επιχείρηση είναι διπλή:

  1. Διαθέτει ένα στρατό οπαδών, οι οποίοι απαιτούν να τύχει η αγαπημένη τους ομάδα διαφορετικής μεταχείρισης από αυτή που τυγχάνουν οι ίδιοι όταν οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο ή ιδιώτες, κοινώς να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, χωρίς να πληρώσει, χωρίς κυρώσεις.
  2. Μπορεί και συνεχίζει την ζωή της ως επιχείρηση χωρίς τις κυρώσεις που υφιστάμεθα όλοι μας σε αντίστοιχη περίπτωση.

Οι οπαδοί της, συνεπώς, απαιτούν να συνεχίσει η αγαπημένη τους ομάδα τον βίο της μη τηρώντας κανένα από τους νόμους και διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή όλων μας – και τη δική τους – σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αυτή είναι και η «καλή απόφαση» που διεκδικούν για την ομάδα τους (και δεν είναι οι πρώτοι βέβαια): να μην έχει καμμια κύρωση για την κακή διαχείριση και τα χρέη της εταιρείας που φέρει το συμβολο της ιστορικής ομάδας τους.

Δεν είναι οι μόνοι, ούτε οι πρώτοι, την αφορμή αποτέλεσαν γι’ αυτό το σχόλιο. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι πόσα «μνημόνια» θα χρειασθούν μέχρι να επανακάμψει η απλούστατη, κοινή λογική στη ζωή μας. 

Σχολιάστε