Gallery

τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

1. Αντώνης Σαμαράς, ΝΔ, +10,81%

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, από το Ζάππειο Μέγαρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Ελληνικός Λαός ψήφισε, σήμερα, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ.

Και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές, που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη.

Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες.

Δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος. Και, κυρίως, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού Λαού.

Είναι μια σημαντική στιγμή, σήμερα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προσκαλούμε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους, να συμμετάσχουν σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Έλληνες ότι τα χειρότερα περάσανε. Θα σεβαστούμε, ασφαλώς, την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας.

Η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Σε μια περίοδο, που καταρρέουν τα πάντα – κόμματα, συμπεριφορές, ιδεολογήματα – οι πολίτες, μας τίμησαν με την ψήφο τους.

Θέλω, από καρδιάς, να τους ευχαριστήσω όλους.

Ευχαριστώ τον Ελληνικό λαό, που – με πλήρη συνείδηση – μας εμπιστεύτηκε στις δύσκολες, στις πολύ δύσκολες αυτές στιγμές.

Δεν του δώσαμε λαϊκίστικες, ευκαιριακές υποσχέσεις.

Πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά.

Την αλήθεια του είπαμε. Και μας άκουσε. Και με την ψήφο του δημιουργείται, πλέον, η στέρεα βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή.

Υπόσχομαι ότι θα τιμήσω πλήρως την εμπιστοσύνη, που μας έδειξαν οι Έλληνες.

Θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας, τις αναγκαίες πολιτικές, για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της βασανιστικής, τεράστιας, για τους Έλληνες, υπόθεσης της ανεργίας. Που δεν μπορεί άλλο να συνεχίζει να τραυματίζει την κάθε οικογένεια.

Θα εργαστώ συναινετικά με όλους.

Αλλά και με επιμονή και με σταθερότητα.

Για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.

Το ξαναλέω: Να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή, με δουλειές, με Δικαιοσύνη, με ασφάλεια. Για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα.

Εμείς τηρούμε ό,τι είπαμε.

Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει δύναμη ευθύνης.

Και η δύναμη που εγγυάται την – όσο το δυνατόν – ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ».

2. Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, +10,11%

17/06/2012

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ελληνίδες, Έλληνες,

Πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε μαζί ένα δύσκολο μα συναρπαστικό ταξίδι, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Ελληνικού λαού.

Για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια της λιτότητας και της φτωχοποίησης.

Για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα, να βάλουμε φρένο στην πορεία της Ευρώπης προς τη καταστροφή και τη διάλυση.

Δώσαμε αυτόν τον αγώνα με πείσμα και με αυταπάρνηση, κόντρα σε μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών, διαστρέβλωσης και ψυχολογικής τρομοκρατίας.

Είχαμε απέναντι μας μία ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες, μία ανίερη συμμαχία δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας, που έκανε ότι μπορούσε για να ανακόψει το πόθο του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ζωή με αξιοπρέπεια.

Είμαστε περήφανοι που σηκώσαμε αυτό το βάρος και αυτήν την ευθύνη.

Είμαστε ευτυχείς για την αντοχή και την υποστήριξη τόσο μεγάλου μέρους του λαού μας, που πολλαπλασίασε τα ποσοστά μας μόλις μέσα σε ενάμισι μήνα.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μοναδικό επίτευγμα στη νεώτερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη πρώτη θέση, αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας.

Πριν από λίγο τηλεφώνησα στον κ. Σαμαρά και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρώτη θέση που κατέλαβε η Ν.Δ.

Έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία στη βάση των δικών του προγραμματικών επιλογών. Στην κατεύθυνση των προγραμματικών επιλογών που εξέθεσε στη κρίση του ελληνικού λαού.

Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις όποιες δυνατότητες διεκδίκησης που προκύπτουν από τη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις και από την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα τις χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου, αλλά θα απαιτήσουμε από τη θέση της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης, να τις αξιοποιήσει η κυβέρνηση προς όφελος του λαού. Και θα την κρίνουμε γι’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέτρα της λιτότητας της εκποίησης του δημοσίου πλούτου δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης.

Ο λαός μας, καταδίκασε δυο φορές σε ενάμιση μήνα το μνημόνιο. Εξανάγκασε όλα τα κόμματα να παραδεχθούν ότι το μνημόνιο είναι ένα μη βιώσιμο οικονομικό σχέδιο.

Η απόρριψή του είναι πια ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη λαϊκή εντολή.

Και η κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ που θα σχηματιστεί, θα πρέπει να έχει σοβαρά υπόψη της ότι στα μεγάλα θέματα δε μπορεί πια να προχωρά όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ερήμην του λαού.

Δε μπορεί να προχωρά με επιμονή σε μια πολίτική που βρίσκεται αποδεδειγμένα πια σε πλήρη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Θα δικαιωθούμε από τις εξελίξεις.

Η πρότασή μας για ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας στην Ευρώπη, αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την Ευρώπη.

Από Δευτέρα, θα συνεχίζουμε τον αγώνα. Έχοντας την πεποίθηση ότι το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους, αλλά στους κομιστές της ελπίδας.

Η καινούρια μέρα για την Ελλάδα έχει ήδη ανατείλει.

Θα συνεχίσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

To Γραφείο Τύπου

3. Ευάγγελος Βενιζέλος, ΠΑΣΟΚ, -0,90%

17/6/2012

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα μέσα σε ένα σκηνικό τεχνητής πόλωσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο αυτά κόμματα επένδυσαν στο αμοιβαίο εκλογικό τους συμφέρον και καλλιέργησαν στο εκλογικό σώμα το φόβο, ο καθένας για τη νίκη του άλλου.

Σε αντίθεση με τη γραμμή αυτή, το ΠΑΣΟΚ επέμενε στη μόνη εθνικά υπεύθυνη λύση. Στη μόνη λύση που προσφέρει αξιοπιστία στη χώρα και ασφάλεια στους Έλληνες: στη γραμμή της κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι απλώς επιβεβαιώνει αλλά καθιστά επιτακτική την εφαρμογή της γραμμής αυτής.

Παρά την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ, λόγω του κλίματος της τεχνητής πόλωσης, η παράταξη άντεξε και αριθμητικά και κυρίως πολιτικά.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Θα τους τιμήσουμε με τη στάση μας.

Είπαμε με απόλυτη σαφήνεια την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας. Τους τρεις μήνες της μακράς και διπλής προεκλογικής περιόδου, με τη χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη, η κατάσταση επιδεινώθηκε. Και αυτό αποβαίνει δυστυχώς πάντα, σε βάρος των πιο αδύνατων.

Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικά παιχνίδια.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει πράγματι στο ευρώ και να βγει από την κρίση προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας, πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση ικανή να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Κυβέρνηση ικανή να διεξαγάγει με επιτυχία τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών και να οδηγήσει την πατρίδα σε καλύτερο και όχι σε χειρότερο σημείο.

Τέτοια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Καμία σοβαρή απόφαση, καμία σοβαρή συμφωνία, δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς εθνική συστράτευση. Με κάποιους να περιμένουν στη γωνία, ως αντιπολίτευση, με μόνο κριτήριο το κομματικό τους συμφέρον.

Προτείνω στους αρχηγούς των κομμάτων που δικαιούνται να λάβουν διερευνητικές εντολές να ζητήσουμε όλοι μαζί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει αύριο, κατευθείαν, στη δεύτερη φάση της συνταγματικής διαδικασίας: Στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία του, ώστε να σχηματιστεί αύριο κυβέρνηση. Ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος με την εθνική και ιστορική του ευθύνη. Εμείς αναλαμβάνουμε τη δική μας.

Ο τόπος δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητος και δεν θα μείνει. Έχουμε πλήρη συνείδηση του κρίσιμου εγγυητικού μας ρόλου, αυτού που μας αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψήφισαν σήμερα.

Μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση, την εβδομάδα αυτή, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής μας ομάδας, θα ανακοινωθούν όλες οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ανασύσταση της παράταξης. Όλα θα γίνουν όπως αξίζει στην ιστορική διαδρομή, το πολιτικό εύρος, τις αξιακές ευαισθησίες και την προοπτική της παράταξης.

Σας ευχαριστώ.

4. Πάνος Καμμένος, Ανεξάρτητοι Έλληνες, -3,10%

Δελτίο τύπου 17/6/2012

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

«Ελληνίδες και Έλληνες , θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες , τις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι σε όλη την επικράτεια, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο, μας στήριξαν παρόλο το πόλεμο, τη λάσπη , τον αγώνα που δώσανε οι άλλοι με νύχια και με δόντια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβάλλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτά που είπαμε, ισχύουν και μετά τις εκλογές. Ό,τι λέμε ισχύει για πάντα. Οι υπογραφές του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά αφορούν τους ίδιους και όχι τον ελληνικό λαό.

Η μόνη υπογραφή η οποία μας δεσμεύει είναι αυτή την οποία περιέγραψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λέγοντας ότι «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και το λόγο τον κρατά».

Ο Θεός μαζί μας».

5. Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρυσή Αυγή, -0,05%

Μεγάλη νίκη της Χρυσής Αυγής παρά τον πόλεμο λάσπης και την πόλωση

Η προεκλογική περίοδος που μόλις μας πέρασε χαρακτηρίστηκε από τον ολοκληρωτικό πόλεμο λάσπης του συστήματος εναντίον της Χρυσής Αυγής. Οι αγωνιστές της Χρυσής Αυγής βρήκαν μπροστά τους τις συντονισμένες ενέργειες σύσσωμου του συστήματος, το οποίο επεδίωκε την σύσταση του νέου δικομματισμού, αφού το ΠΑΣΟΚ “μας άφησε χρόνους”. Με μαεστρία στήθηκε ένα παιχνίδι κατατρομοκράτησης του Ελληνικού Λαού υπό τον φόβο του “κομμουνισμού”, γεγονός που κατάφερε να συμπιέσει τα ποσοστά όλων των κομμάτων, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Η Χρυσή Αυγή παρά το γεγονός ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα συντονίστηκαν στον πόλεμο λάσπης εναντίον της κράτησε σταθερά τα ποσοστά της, αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος που ψηφίζει την Χρυσή Αυγή είναι ατρόμητος και δεν χαμπαριάζει από τα κόλπα του συστήματος. Η Χρυσή Αυγή όπως έδειξαν οι αναλύσεις του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος έχει τεράστια ισχύ στην νεολαία δείχνοντας ότι παρά τις προσπάθειες του πολιτικού συστήματος είμαστε το Αύριο αυτού του τόπου.

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια τέραστια Νίκη της Χρυσής Αυγής και των Ελλήνων πολιτών ενάντια σε αυτούς που τον καταπιέζουν και τον ξεπουλάνε. Η “επόμενη μέρα” βρίσκει την Χρυσή Αυγή εκεί που ήταν και την “προηγούμενη μέρα” στις επάλξεις του Αγώνα ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ και Υπέρ των Ελλήνων! Για την Πατρίδα και τον Λαό!

Η δήλωση (δεν υπάρχει απομαγνητοφωνημένη) του κ. Μιχαλολιάκου εδώ.

6. Φώτης Κουβέλης, ΔΗΜΑΡ, +0,15%

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες,

Δώσατε με τη ψήφο σας μια σαφή εντολή.

Ζητήσατε κυβέρνηση συνεργασίας, γι’ αυτό και δεν δώσατε σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία.

Οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου.

Δεν δώσατε εντολή για μονομερείς ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώσει την απαίτηση των Ελλήνων για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης.

Η Δημοκρατική Αριστερά ξεπέρασε την πόλωση και δυνάμωσε τη θέση της χάρη στην εμπιστοσύνη που της δείξατε. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.

Θα εργαστούμε για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, σταθερή και αποτελεσματική με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα, το τονίζω, πρόσωπα. Για τη ΔΗΜΑΡ η αναγκαία προϋπόθεση είναι η προσήλωση στο μήνυμα του λαού. Οι πολίτες κατέγραψαν την επιλογή τους. Παραμονή της χώρας στο ευρώ, και αποδέσμευση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου με διαπραγματεύσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά με αυτές τις θέσεις και χωρίς λευκή επιταγή προς κανένα, θα προσέλθει στις συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών. Θα εργαστεί με υπευθυνότητα και συνέπεια για την ενότητα του λαού μας στις κρίσιμες για το έθνος στιγμές.

 

7. Αλέκα Παπαρήγα, ΚΚΕ, – 3,98%

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012

17/06/12

«Το εκλογικό αποτέλεσμα για το λαό που έχει δοκιμαστεί βαριά από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που ακολούθησαν, μνημόνια, δανειακή σύμβαση, εφαρμοστικοί νόμοι, είναι αρνητικό για τον λαό.

Θα έχει να αντιμετωπίσει ο λαός σοβαρά προβλήματα και εξελίξεις και όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του, το αντίθετο.

Τεκμηριώνουμε στα εξής σημεία την εκτίμησή μας για τον αρνητικό χαρακτήρα του αποτελέσματος. Πρώτον: Η αύξηση της ΝΔ, που είναι ένα κόμμα γνωστό, είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό και δεν αλλάζει. Δεν πέρασαν τα χειρότερα όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς για τον λαό, είναι μπροστά μας. Και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί απ’ ότι φαίνεται με κορμό τη ΝΔ δεν πρόκειται να λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα, αντίθετα θα τα περιπλέξει.

Δεύτερο στοιχείο: Η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική μάχη, σε σύγκριση αν θέλετε με τη σημαντική αύξηση που σημείωσε στην εκλογική μάχη του Μαΐου. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μεγάλο αριθμό ψήφων και ποσοστό έχοντας όμως σημαντικά, πάρα πολύ νερώσει το κρασί του ως προς τα συνθήματά του, για το μνημόνιο, τη δανειακή συνθήκη, τους εφαρμοστικούς νόμους, σε σχέση με την καθαρή δήλωση ότι εάν είναι κυβέρνηση η πολιτική του θα κινηθεί στα πλαίσια του «ευρωμονοδρόμου». Έδωσε πλείστες διαβεβαιώσεις στην κυρίαρχη τάξη και στον ξένο παράγοντα ότι πάση θυσία η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η ψήφισή του, έχοντας αλλάξει τις θέσεις του, που είναι αρνητικό στοιχείο, ανεξάρτητα αν εμείς πιστεύαμε ότι αυτά που υποστήριζε στις 6 του Μάη δεν θα τα πραγματοποιούσε.

Τρίτο αρνητικό στοιχείο: Οι αναμφισβήτητα μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ που η σημασία τους θα είναι μεγαλύτερη για την ετοιμότητα της λαϊκής παρέμβασης μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και κυρίως γιατί βαθαίνει η κρίση στην ευρωζώνη. Επιβεβαιώθηκε αυτό που είπαμε απ’ τις 7 Μαΐου ότι η εκλογική μάχη θα είναι η δυσκολότερη, η πιο σύνθετη εκλογική μάχη που έδωσε το ΚΚΕ τα τελευταία 40 χρόνια. Γνωρίζαμε τις συμπληγάδες που θα περνούσε το Κόμμα, πολύ πιο ισχυρές απ’ τις συμπληγάδες που περάσαμε ως τις 6 Μαΐου, ανάμεσα στα διλήμματα του νέου δίπολου, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας με τον τρόμο και ο άλλος με τις αυταπάτες έδιναν τη δική τους μάχη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα, αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα για να είναι και ολοκληρωμένη και πιο ουσιαστική η εκτίμηση θα κριθεί, όπως γίνεται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις απ’ όλο το Κόμμα, από την ΚΝΕ και απ’ τους φίλους και οπαδούς.

Τέταρτο αρνητικό στοιχείο: Οι ψήφοι και το εκλογικό ποσοστό της «Χρυσής Αυγής». Παρά το γεγονός ότι και μετά τις 6 Μαΐου υπήρχαν περισσότερες αποδείξεις για το φασιστικό της χαρακτήρα και τον τραμπουκισμό της.

Το ΚΚΕ προτίμησε να πει στον λαό την αλήθεια για τον χαρακτήρα της κρίσης και τα ενδεχόμενα που συνεπάγονται οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάγκη της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την ανάγκη της αποδέσμευσης, της πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία. Εν γνώσει μας τα είπαμε αυτά.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε μια τόσο κρίσιμη φάση, που απαιτεί γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε μεγάλη ήττα του κινήματος, καθώς η συμμετοχή του ΚΚΕ, ενδεχομένως, σε μια κυβέρνηση αφερέγγυα, με δύο πρόσωπα, ένα στο εσωτερικό και ένα στο εξωτερικό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για τον συμβιβασμό του λαού και την ευθυγράμμιση της κυβερνητικής πολιτικής με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Χαιρετίζουμε τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος που έδωσαν αυτή τη σκληρή μάχη, όλους εκείνους που άντεξαν την πίεση και ψήφισαν το ΚΚΕ. Δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει όρθιο παρά τις μειωμένες του θέσεις στη Βουλή, θα συνεχίσει την έντονη δραστηριότητα στο κίνημα και θα στηρίξει και θα ενισχύσει κάθε εφαλτήριο αγώνα και ελπίδας.

Είναι βέβαιο ότι ο λαός στην πορεία θα θυμηθεί ζητήματα που θέσαμε και στις δύο εκλογικές μάχες, προβλέψεις, προειδοποιήσεις για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, ιδιαίτερα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και πιστεύουμε ότι θα μετρήσουν επίσης τις συνέπειες και εκείνοι που δεν ψήφισαν το Κόμμα, αν και εκτιμούν τις θέσεις και τον ρόλο του, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε ό,τι προεκλογικά είπαμε στον λαό. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, σε κάθε αγώνα, θα στηρίξουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα, αυτά που τρέχουν, θα προετοιμάσουμε, όσο εξαρτάται από μας, τον λαό για να αντιμετωπίσει τα νέα βάσανα που έρχονται. Ελπίζουμε ότι αυτή η υποχώρηση του ριζοσπαστικού προσανατολισμού, που σημειώθηκε ιδιαίτερα στη δεύτερη εκλογική μάχη, δεν θα κρατήσει για πολύ, γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει πίστωση χρόνου, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις θα τρέχουν και με μεγάλη ταχύτητα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βάση της λαϊκής αντεπίθεσης πρέπει να είναι οι τόποι δουλειάς, οι κλάδοι και οι γειτονιές. Και πάνω απ’ όλα έχει την πιο μεγάλη σημασία η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα παλεύει και για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα, αλλά θα συγκεντρώσει δυνάμεις για τη ριζική ανατροπή που χρειάζεται».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s