Gallery

Φωτοβολταϊκά: μαίνεται ο «πόλεμος» Δύσης-Κίνας

Καλά κρατεί η εμπορική αντιπαράθεση “Δύσης”-Κίνας για την τιμολόγηση του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Μετά την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά ως μέτρο “αντιντάμπινγκ” στις πολιτικές επιδότησης της κινεζικής κυβέρνησης προς τις εταιρείες της χώρας που εξάγουν σχετικά προϊόντα στο εξωτερικό ήρθε η σειρά των Ευρωπαίων να αντιδράσουν.

Η γερμανική εταιρεία SolarWorld AG προωθεί τη σύσταση ενός συνασπισμού εταιρειών αντίστοιχη με τη Συμμαχία για την Αμερικανική Ηλιακή Βιομηχανία (Coalition for American Solar Manufacturing-CASM).

Στη συμμαχία υπολογίζεται ότι θα συμμετέχει άνω του 25% των κατασκευαστών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε όρους όγκου παραγωγής.

Οι εταιρείες υπογράφουν έκκληση για λήψη αντίστοιχων μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των κινεζικών προϊόντων, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τις διακοπές του Αυγούστου.

Προτού καταλήξουν σε απόφαση οι Βρυξέλλες πρέπει να κρίνουν εάν υπάρχουν σαφή και επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κατασκευαστών έχουν υποστεί ζημιά από τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά που κυμαίνονται από 31% έως και 400%.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ζήτημα και προειδοποίησε για συνέπειες στην ενεργειακή συνεργασία με τη Δύση.

Αξίζει να σημειωθεί η άποψη του Γκρέγκορυ Σπανουδάκη, προέδρου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Canadian Solar, εταιρείας που επηρεάστηκε από τα μέτρα αντιντάμπινγκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι “τα προστατευτικά μέτρα δεν θα αυξήσουν μόνο τις τιμές, αλλά και θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας” καθώς το 20% των 300.000 εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη εργάζονται στην παραγωγική διαδικασία.

—Κινεζική αντεπίθεση

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων μεγαλυτέρων εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην Κίνα συναντήθηκαν στις 24 Μαΐου στη Σαγκάη για να συζητήσουν τα μέτρα αντιντάμπινγκ των ΗΠΑ.

Οι Κινέζοι υπογράμμισαν ότι οι δασμοί στα προϊόντα τους θα αυξήσουν τις τιμές εξοπλισμού στις ΗΠΑ και θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών έναντι του φθηνού στις ΗΠΑ φυσικού αερίου στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, υποστηριζόμενοι από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας τόνισαν ότι δεν δέχονται την επιχειρηματολογία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου και ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας συμμαχίας Κινέζων κατασκευαστών για την προώθηση των συμφερόντων των εταιρειών του κλάδου.

—Στη μέση η Ένωση Εταιρειών Ηλιακής Ενέργειας (Solar Energy Industries Association-SEIA)

“Η κλιμακούμενη αντιπαράθεση στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα πλήξει το σύνολο της αγοράς σε μια περίοδο που η ηλιακή ενέργεια τυγχάνει ευρείας αποδοχής”, δήλωσε με αφορμή τη διαμάχη Δύσης-Κίνας ο πρόεδρος της SEIA Ρον Ρες.

Ο Ρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για απρόβλεπτες συνέπειες στο σύνολο της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης φωτοβολταϊκών και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιάστε