Gallery

Τουρκία: Καταδίκες απόστρατων αξιωματικών για την υπόθεση «Βαριοπούλα»

Σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι εν αποστρατεία στην Τουρκία για την υπόθεση «Βαριοπούλα» με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

 

Η καταδικαστική απόφαση αφορά τους στρατηγούς ε.α. της Α’ Στρατιάς Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν, τον ναύαρχο ε.α. του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και τον πτέραρχο ε.α. του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο καταρτίστηκε υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της Α΄ Στρατιάς στρατηγού εν αποστρατεία Τσετίν Ντογάν, και προέβλεπε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

 

Επίσης, σχεδιαζόταν η πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

 

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιελάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τέλος το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.

 

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο περιέχει αντιφάσεις και λανθασμένα στοιχεία.

Πηγή: naftemporiki

Σχολιάστε